Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Premieră în Moldova: operație pe creier, fără anestezie generală (FOTO)

26 iul. 2013,, 11:13   Societate
3739 0
Foto : e-sanatate.md
În premieră, în țara noastră s-a făcut o intervenție chirurgicală pe creier fără anestezie generală, scrie e-sanatate.md. Potrivit sursei, pacientul a fost conștient pe tot parcursul operației. Chirurgii care l-au operat spun că s-au pregătit mai mulți ani pentru o astfel de performanță.

Intervenția chirurgicală a durat aproape patru ore. „Cel mai bun aparat pentru determinarea funcției umane este însuși omul. Am vorbit cu pacientul permanent. El numea anumite obiecte. Am avut controlul deplin asupra situației, iar din sala de operații ne-am despărțit cu zîmbete. Nu eram încordați. Deși pare imposibil, noi am făcut acest lucru”, spune chirurgul Grigore Zapuhlîh, conducătorul echipei de chirurgi de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, citat de e-sanatate.md.

Pacientul Denis Onuță are șansa de a se însănătoși complet, dacă investigațiile de laborator vor demonstra că celulele canceroase erau benigne. În caz contrar, va fi supus tratamentului cu radioterapie. Acum, tînărul este fericit că operația a decurs bine și are un singur plan pentru viitor – să se vindece. „Mă simt extraordinar. Nu am dureri. Am simțit în timpul operației cum umblau prin creierul meu. Asta-i tot”, a mărturisit tînărul.

În Republica Moldova se înregistrează anual aproximativ 100 de persoane care au nevoie de operație pentru înlăturarea tumorilor de pe creier.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?