Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Banca de Economii va efectua o emisie suplimentară închisă prin subscrierea a 80,5 mil. lei ($6,3 mil.)

24 iul. 2013,, 12:26   Economie
3683 0
Foto : kp.md
În luna august, Banca de Economii (BEM) va efectua o emisie suplimentară închisă prin subscriere în sumă de 80,55 mil. lei ($6,3 mil.).

Unul dintre acţionarii băncii a comunicat pentru Agenţia "Infotag" că, pînă pe 27 august, toţi acţionarii BEM pot participa la subscrierea de acţiuni la preţul de cinci lei bucata. Vor fi satisfăcute cererile de subscriere la acţiuni în limita cotei deţinute în capitalul social al Băncii.

"În cazul în care pînă la data 27 august inclusiv nu toţi acţionarii vor dori să subscrie pentru acţiunile băncii, timp de două zile (28-29 august), alţi doritori vor putea să subscrie pentru numărul de acţiuni rămase", a explicat interlocutorul agenţiei. La întrebarea de ce din cele 320 mil. lei, pe care statul i-a alocat din buget pentru participarea la emisia suplimentară de acţiuni a BEM, Consiliul de administrație al Băncii a recurs la emiterea a doar a 80,55 mil. lei, surse care cunosc bine problema au emis cîteva ipoteze.

Sursa agenţiei din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei a menţionat că o astfel de sumă a emisiei a putut fi stabilită din trei considerente.

"Primul considerent poate fi legat de lipsa banilor în buget pentru completarea capitalului social al BEM. În al doilea rînd, banca a putut recurge la acest pas la insistenţa altor acţionari, care, probabil, de asemenea, nu au bani pentru a subscrie la acţiuni. Şi în al treilea rînd, nu putem exclude faptul că prin intermediul acestei emisii, BEM a decis să-şi majoreze capitalul social pînă la 200 mil. lei, ca ulterior să ia o pauză pentru a analiza posibilitatea capitalizării băncii", a spus sursa din cadrul BNM. Unul dintre acţionarii băncii a atras atenţia asupra faptului că prin emisia a 80,55 mil. lei, Băncii de Economii oricum nu-i ajung resurse pînă la 200 mil. lei.

"În prezent, capitalul social al BEM este de 117,337 mil. lei, însă după efectuarea emisiei închise acesta va constitui 197,88 mil. lei", a spus acţionarul, avînd presupunerea că scopul emisiei închise în sumă de 88,55 mil. lei constă în altceva.

În opinia acţionarului, cea mai probabilă variantă este cea potrivit căreia statul, care deţine 56% din acţiuni, din anumite motive, nu va subscrie la acţiunile acestei emisii.

"Atunci, pe 27-28 august, cînd în ţară va fi dispoziţie de sărbătoare, cineva din grupul de acţionari, care astăzi controlează potrivit unor estimări de la 34% la 40% din acţiuni, poate subscrie la cea mai mare parte din această emisie, fapt care va schimba raportul acţionarilor în capitalul Băncii, astfel încît statul va pierde controlul", a explicat acesta.

Amintim că, pe 12 iulie, în cadrul Adunării generale extraordinare a acţionarilor au fost operate modificări în structura Consiliului de administraţie în legătură cu faptul că doi foşti membri ai Consiliului – preşedintele Victor Bodiu şi membrul Veaceslav Mămăligă – au depus cerere de demisie. În prezent, în componenţa Consiliului intră Mihail Hîncu, Svetlana Besarab, Marina Covaci, Elena Matveeva şi Angela Voronina. Preşedintele Consiliului este Mihail Hîncu.

La începutul anului 2013, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a anunţat despre necesitatea majorării capitalului BEM cu 700 mil. lei. Ulterior, banca a încheiat contracte privind vînzarea activelor şi creditelor pentru suma totală de 940 mil. lei, cu ajutorul cărora banca şi-a îmbunătăţit substanţial situaţia financiară, înregistrînd la 31 martie 2013 creşteri la majoritatea indicatorilor. Potrivit informaţiilor deţinute de agenţie, suma integrală pentru acest contract urmează să ajungă în cadrul băncii pînă la finele lunii iulie.

Potrivit ratingului băncilor, realizat de revista "Bănci şi Finanţe", pentru primul trimestru al anului 2013, BEM a înregistrat rezultate remarcabile, îmbunătăţindu-şi considerabil situaţia faţă de trimestrul patru al anului 2012. Acest fapt i-a permis băncii să urce de pe locul cinci pe locul patru în grupul băncilor cu active mai mari de 3 mld. lei. Deşi indicatorii de rentabilitate au fost scăzuţi, BEM şi-a majorat portofoliul de credite cu 9%, a redus portofoliul de credite neperformante, înregistrînd un rezultat pozitiv pentru primul trimestru al anului. Banca are un nivel înalt de active lichide, fapt care se răsfrînge negativ asupra eficienţei utilizării resurselor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?