Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Dodon cere revizuirea Acordului de liber schimb RM-UE

7 noi. 2017,, 15:20   Politică
5013 14

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, solicită Uniunii Europene să revizuiască Acordul de liber schimb, să revină la comerțul asimetric, să fie majorate cotele pentru exportul unui număr de mărfuri moldovenești.

El a făcut acest lucru la întîlnirea cu comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström, relatează NOI.md.

Șeful statului a salutat-o pe reprezentanta Uniunii Europene și și-a exprimat încrederea că această vizită va promova cooperarea dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în domeniul comerțului.

De asemenea, Igor Dodon, i-a mulțumit Ceciliei Malmström pentru susținerea și participarea ei directă la procesul de anulare a regimului de vize pentru Moldova în timpul mandatului său de comisar al UE pentru afaceri interne.

Președintele a menționat că relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană continuă să se consolideze, inclusiv în domeniul economiei și comerțului.


„Uniunea Europeană este un important partener comercial al țării noastre. În relațiile comerciale cu UE s-a înregistrat o creștere a indicatorilor atît pentru importuri, cît și pentru exporturi. Dar ar fi de dorit ca în structura exporturilor către UE să fie mai multe bunuri și servicii cu valoare adăugată pentru livrarea pe piața UE”, a subliniat Igor Dodon.

El a menționat că în privința unui șir de grupuri și categorii de mărfuri este necesară revizuirea prevederilor Acordului de liber schimb și revenirea la regimul de preferințe comerciale autonome pentru comerțul asimetric cu UE.

„Acest lucru se referă la produsele agricole, dintre care peste 70 la sută sînt disponibile în prezent pe piața Federației Ruse și a țărilor CSI. Totodată, perspectiva exporturilor pe piața UE arată foarte slab. Revizuirea acestor prevederi ale Acordului ne va permite să realizăm o creștere semnificativă a potențialului nostru intern, atît al producției, cît și al exportului”, a subliniat președintele Republicii Moldova.

El s-a adresat comisarului european cu solicitarea de creștere a unor cote de export pentru mărfurile moldovenești a căror cerere pe piața Uniunii Europene crește anual.

De asemenea, Dodon a cerut păstrarea și în 2018 a regulilor de comerț cu UE ce vizează Transnistria.

Șeful statului a subliniat că pledează pentru un echilibru, în primul rînd, al intereselor economice ale Republicii Moldova, prezente atît în ​​Est, cît și în Vest.

El și-a exprimat încrederea că relațiile comerciale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană vor fi consolidate și dezvoltate în interesul ambelor părți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?