Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Acordarea statutului de republică Transnistriei este una dintre cele mai realiste opțiuni – declarație

22 iul. 2013,, 17:10   Politică
7615 7
Foto: point.md
Fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Valeriu Ostalep, consideră că una dintre cele mai realiste opțiuni ale Republicii Moldova în vederea soluționării conflictului transnistrean este acordarea acestei regiuni a celei mai largi autonomii posibile. Despre aceasta a anunțat Valeriu Ostalep pentru NOI.md în contextul declarației liderului PCRM, Vladimir Voronin, precum că Transnistria merită statutul de republică în componența Moldovei.

“Din punctul meu de vedere, ca soluție, ca direcție spre care putem să ne mișcăm, aceasta este una dintre cele mai realiste opțiuni. Pentru că, fiind una dintre cele mai complicate probleme pe care o are Republica Moldova, trebuie să recunoaștem că realitățile de azi impun o singură soluție – să oferim locuitorilor acestei regiuni cea mai largă autonomie posibilă. Cum să se numească? Să se numească ea republică în componența Republicii Moldova, să se numească ea subiect al confederației – asta deja este mai mult un joc de cuvinte și urmează a fi soluționat destul de simplu”, a spus Ostalep. Potrivit lui, soluția poate fi găsită discutînd cu oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului și, ulterior, identificînd o formulă convenabilă din punct de vedere filologic și juridic.

Expertul afirmă că Transnistria ignoră discuțiile despre un stat unitar și acest statut nici nu are șanse să fie acceptat.

În același timp, analistul politic Anatol Țăranu a calificat declarația liderului PCRM drept una speculativă. Potrivit lui, Vladimir Voronin ar fi trebuit să implementeze în practică această idee, în perioada celor 8 ani de zile cînd a fost președintele țării și partidul său se afla la guvernare.

Anterior, și prim-ministrul Iurie Leancă s-a întrebat de ce Vladimir Voronin nu a făcut acest lucru atunci cînd era preşedintele ţării.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?