X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Volnițchi explică de ce ar putea fi introdus turul II la următoarele alegeri

6 noi. 2017,, 10:43   Politică
3889 1

Guvernarea actuală nu le va permite atît de ușor socialiștilor să obțină majoritatea mandatelor în circumscripțiile uninominale la următoarele alegeri, consideră analistul politic Igor Volnițchi, citat de NOI.md.

Din acest considerent, spune comentatorul politic, există șanse mari ca guvernarea să introducă turul II la următoarele alegerile parlamentare, în cadrul circumscripțiilor uninominale. Potrivit lui Volnițchi, pentru efectuarea acestor modificări mai este suficient timp.

„Eu admit aceasta, deoarece înțeleg că cei care fac legi în această țară, inclusiv cele în domeniul electoral, în domeniul Codului electoral, întotdeauna își urmăresc scopul. Eu nu cred că ei atît de ușor le vor permite socialiștilor să cîștige majoritatea mandatelor în circumscripțiile uninominale. Democrații niciodată nu le permit partenerilor săi, declarați sau nedeclarați, să crească decît pînă la un anumit nivel. Și este foarte mare probabilitatea că, adunînd mandatele pe care ei le vor obține după lista de partid și mandatele pe care ei le vor obține în circumscripții uninominale, ei vor putea să obțină majoritatea. Și atunci democraților aproape nu le vor rămîne pîrghii de influență asupra lor.

De aceea, pentru ei este foarte important să diminueze influența socialiștilor pînă la un anumit nivel. Toate acestea duc la concluzia că, probabil, la un moment dat, în ultimul moment va fi introdus turul doi de alegeri”, a comentat Igor Volnițchi în cadrul unei emisiuni la Europa Liberă.

Informația cu privire la introducerea turului II de scrutin a fost însă dezmințită în repetate rînduri de reprezentanții PD. Marian Lupu spunea recent într-un interviu că legea cu privire la sistemul mixt de vot a fost deja adoptată, iar alegerile din 2018 se vor desfășura strict în conformitate cu acele prevederi, adică se va menține un singur tur de scrutin.


Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale a decis recent cum vor fi repartizate mandatele. Astfel, diasporei urmează să-i fie acordate trei mandate în Legislativ, iar Transnistriei – două. Alte 46 de circumscripții uninominale permanente vor cuprinde unitățile administrativ-teritoriale de nivelul doi, inclusiv municipiile Chișinău (11 circumscripții) și Bălți (două circumscripții), dar și UTA Găgăuzia (două circumscripții).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?