X 

Rezultatele turului II al alegerilor, făcute publice: Unde a fost ales cel mai tînăr, dar și cel vîrstnic primar

20 noi. 14:43   Politică
2704 0

Comisia Electorală Centrală a prezentat rezultatele preliminare ale turului doi al alegerilor locale generale din 19 noiembrie 2023.

Conform datelor preliminare recepționate prin intermediul SIAS ”Alegeri”, în total, în localitățile unde au fost aleși primarii în turul doi și în localitățile unde a avut loc votarea repetată, la urnele de vot s-au prezentat circa 314 mii de alegători, dintre care 55% sînt femei și 45 % sînt bărbați.

Reieșind din prevederile Codului electoral, la al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi.

Potrivit datelor preliminare, profilul primarilor aleși în turul II de scrutin arată în felul următor:

Din cei 273 de primari aleși – 208 (76%) sînt bărbați și 65 (24%) sînt femei. Cel mai tînăr primar ales are vîrsta de 23 de ani (com. Albina, rn. Cimișlia);


73 de primari – au vîrsta cuprinsă între 23 și 40 de ani; 114 – între 41 și 55 de ani; 85 – între 56 și 70 de ani;

Cel mai vîrstnic primar ales ieri – are 71 de ani (com. Bursuceni, rn. Sîngerei).

32 dintre primarii aleși – sînt candidați independenți, iar – 241- reprezintă o formațiune politică.

Prin urmare, repartizarea, per ansamblu, a mandatelor de primar, conform criteriului politic, arată în felul următor:

PAS - 66; PSRM - 41; candidați independenți - 32; Partidul Social Democrat European - 30; Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei - 22; Partidul Renaștere - 17; PLDM - 11; Platforma DA - 8; Mișcarea Respect Moldova - 8; Partidul Nostru - 6; Partidul Schimbării - 5, etc.

Ieri, în 8 localități din țară a avut loc și votarea repetată pentru consiliile locale, iar în 6 dintre aceste localități și a primarilor. Votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. Prin urmare, cetățenii cu drept de vot din cele 8 localități și-au ales consilierii în consiliile locale, iar în 5 localități și primarul.

În satul Aluatu, raionul Taraclia, așa cum niciunul dintre candidații la funcția de primar n-a obținut mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptăîâni, va fi organizat al doilea tur de scrutin. La el vor participa 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi oferite în cadrul alegerilor de ieri.

Menționăm că în urma alegerilor locale generale desfășurate la 5 și 19 noiembrie, la nivel de țară au fost aleși 895 de primari din cei 898.

0
0
1
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?