Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4078

Dorin Drăguţanu: Banca de Economii trebuie să decidă de unde să ia fonduri pentru capitalizarea băncii

22 iul. 2013,, 12:10   Economie
3116 1
Foto: tribuna.md
Toate deciziile adoptate de Banca de Economii sînt legate direct de stat, care deţine peste 56 % din acţiuni, consideră guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Dorin Drăguţanu.

El a comunicat pentru corespondentul Agenţiei "Infotag" că BNM a avut nevoie de aproape doi ani pentru a convinge acţionarul majoritar de faptul că banca se confruntă cu probleme mari.

"Şi aici nu este vorba despre anumite tensiuni sau dificultăţi în relaţiile regulatorului cu această bancă. Noi, pur şi simplu, permanent, am indicat asupra faptului că BEM are probleme. Au trecut doi ani şi statul, în sfîrşit, a înţeles că aceste probleme există cu adevărat. Acum, în calitate de acţionar principal, în timpul cel mai apropiat, trebuie să ia decizii. Să acorde băncii suficient capital pentru ca să poată activa", a remarcat Drăguţanu.

Potrivit lui, BEM are un potenţial imens pentru a obţine venituri mari, însă nu dispune de suficient capital.

"Acum, banca pur şi simplu îşi epuizează posibilităţile şi potenţialul în aşteptarea soluţionării problemelor legate de capitalizarea suficientă", consideră Drăguţanu. Guvernatorul BNM atrage atenţia asupra faptului că statul vrea să obţină rezultate bune cu eforturi mici.

"În sfera bancară această metodă nu întotdeauna are efect. Dimpotrivă, aici uneori trebuie de acţionat rapid. În caz contrat, cu timpul, soluţiile sînt mai complicate şi mai scumpe", a remarcat Drăguţanu.

El consideră că, acum, principala problemă a BEM este de unde vor fi luate fondurile.

"Decizia referitoare la capitalizarea BEM trebuie să fie luată la nivel de guvern. Noi, cei de la BNM sîntem gata întotdeauna să sugerăm orice variante şi sper că vom fi auziţi. Pentru toată lumea trebuie să fie clar că BNM nu vinde şi nu cumpără bănci. Dacă aceasta nu era o bancă cu capital de stat, care ar fi avut funcţii speciale pe piaţă, lucrurile stăteau altfel. Noi nu spunem că politicienii au o anumită influenţă asupra BNM. Însă înţelegem că a venit timpul ca la nivel de stat să se decidă: ce este de făcut mai departe?", a spus guvernatorul BNM.

Vorbind despre situaţia actuală de la BEM, Drăguţanu a spus că acel contract cu privire la comercializarea activelor în sumă totală de 940 mil., semnat în luna martie, a ajutat ca la finele primului trimestru al anului 2013, în balanţa contabilă să fie indicate cifre frumoase.

"Anterior, se preconiza că toată suma în baza contractului va fi primită pînă pe 18 iunie. Ulterior, am fost informaţi că termenul a fost extins pînă pe 30 iunie. Noi, cei de la BNM ştim că mai mult de 75 % din această sumă a fost recepţionată de bancă. Acum se depun eforturi pentru a recepţiona întreaga sumă", a remarcat Drăguţanu.

Totuşi, preşedintele BNM consideră că oricum, banca are nevoie de capitalizare.

"Pur şi simplu, dacă nu exista acest contract, suma capitalizării era de două ori mai mare. Acest contract nu a soluţionat toate problemele, ci doar cele mai dureroase, fapt ce a îndepărtat banca de prăpastie", a spus guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?