Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

În locul şcolilor profesionale, în Moldova vor apărea centre de carieră

19 iul. 2013,, 11:08   Societate
2583 0
Foto : lifedon.com.ua
În locul şcolilor profesionale, în Moldova vor apărea centre de carieră. Anunțul a fost făcut joi, în cadrul vizitei de lucru în subzona 4 a Zonei Economice Libere "Bălţi" din Străşeni, de către viceministrul Educaţiei, Loretta Handrabura.

Potrivit Agenţiei "Infotag", ea a menţionat că acest lucru este prevăzut de reforma sistemului educaţional.

Potrivit Lorettei Handrabura, proiectul reformelor va fi înaintat Guvernului spre examinare şi aprobare în 2014, iar acţiunile vor începe în anul 2015.

Viceministrul Economiei, Valeriu Lazăr, şi-a exprimat speranţa că înfiinţarea centrelor de carieră la Străşeni va servi drept stimulent pentru întreaga ţară.

"Aceste centre vor ajuta în rezolvarea problemei şomajului şi vor crea oportunităţi mari pe piaţa muncii din Moldova", s-a arătat convins Lazăr.

"Pentru activitate eficientă, noi avem nevoie de mai mulţi profesionişti. 80% din populaţia Moldovei deţine studii superioare, iar 20 % din cetăţeni au absolvit şcolile profesionale. În Europa această proporţie este inversă", a spus Lazăr.

Pentru crearea centrelor de carieră se va cheltui suma de 1 mil. euro, ceea ce va constitui investiţiile companiilor străine.

"La Străşeni, Centrul va ocupa o suprafaţă de 3 mii mp. De asemenea, va fi construit un cămin cu 45 de locuri. Cursurile de instruire vor dura 2 luni. La insistenţa investitorilor, vor fi invitaţi şapte profesori cu titlul de doctor. Salariul lor va varia între 800 și 1000 de euro pe lună", a comunicat Handrabura.

Potrivit ei, la Centrul de carieră sînt aşteptaţi să-şi sporească gradul de profesionalism absolvenţii Universităţii Tehnice şi şcolilor profesionale. Handrabura a menţionat că în fiecare an, 10 studenţi vor avea ocazia să meargă în Germania unde pe parcursul a 1-3 luni se vor afla la studii la una dintre universităţile tehnice din această ţară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?