X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Piaţa valutară nu simte "transformări esenţiale" în schimbarea trendului de curs al leului

18 oct. 2017,, 18:41   Economie
2310 0

Piaţa valutară nu simte "transformări esenţiale" în schimbarea trendului de curs al leului moldovenesc, care dă dovadă de o dinamică de apreciere stabilă în raportul cu dolarul american.


Participanţii profesionişti ai pieţei susţin că "pe piaţă nu se atestă tranzacţii interbancare de valută".

"Băncile vînd în principal valută clienţilor şi aşteaptă intervenţia dealerilor Băncii Naţionale, care, de regulă, cumpără valută de două ori pe săptămînă, fără să permită salturi puternice în aprecierea leului moldovenesc", afirmă participanţii pieţei.

Întrebat despre presiunea valutei în numerar şi non numerar asupra cursului leului, dealerii spun că în prezent există o presiune a cîştigurilor în valută ale producătorilor de cereale, precum şi există o anumită presiune din partea pieţei valutare în numerar.

"În timpul apropiat nu se prevede o cotitură a cursului. Există achiziţii de valută din partea importatorilor de resurse energetice, dar acestea nu sînt atît de semnificative încît să cumpere valuta oferită spre vînzare. De exemplu, întreprinderea Gas Natural Fenosa cumpără aproximativ 5 milioane de dolari pe lună, iar acum a început să cumpere puţin şi SA Moldovagaz. Achiziţiile altor importatori sînt imperceptibile şi, prin urmare, nu sînt resimţite de piaţă", notează interlocutorii.

Mai mulţi participanţi ai pieţei au afirmat că în situaţia aprecierii leului se creează un anumit pont, legat de limita de rentabilitate a exportatorilor.

"Este greu să spunem unde anume se află această limită. Credem că aceasta va veni atunci cînd cursul va fi de 17.00 MDL: $1. În cazul în care cursul monedei naţionale va scădea sub acest nivel, mulţi exportatori se vor confrunta cu probleme cu rentabilitatea producţiei şi a businessului în general", a declarat unul dintre participanţii pieţei.

El presupune că o asemenea apreciere încrezătoare şi destul de îndelungată a leului are drept scop transferul economiilor populaţiei în depozitele în valută în depozite în lei, deoarece, ţinînd cont de deprecierea dolarului faţă de leu, ratele dobînzilor la depozitele în valută străină nu trezesc un deosebit interes pentru deponenţi.

"Din cauza aprecierii leului şi a preţurilor pentru cereale şi culturi oleaginoase, mulţi agricultori se abţin să-şi vîndă producţia, în speranţa că preţurile şi conjunctura de pe piaţă se vor îmbunătăţi", a spus dealerul unei bănci.

În acelaşi timp, el a atras atenţia asupra faptului că în decembrie expiră termenul de rambursare a creditelor luate de agricultori. Timpul îi determină să-şi vîndă recolta pentru a achita împrumuturile sau ei vor prelungi creditarea pentru încă trei luni, pînă în martie 2018, în speranţa că preţul şi cursul vor fi mai atractive pentru ei.

Pentru miercuri, 18 octombrie, Banca Naţională a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american şi moneda unică europeană: 17,3730 MDL: $1 şi, respectiv, 20,4316 MDL: 1 euro.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?