X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Piața valutară în a. 2023 (31.12.22 – 12.05.23). Р.2

17 mai. 2023,, 10:00 (reactualizat 17 mai. 2023,, 18:03)   Economie
9932 0

(Continuare. Începutul - 16.05.2023)

Stimați prieteni! După publicația de ieri au urmat discuții și cu cetățenii simpli, și cu reprezentanții mediului de afaceri. În rezultat, a apărut necesitatea de a continua tema, a elimina unele lacune șui a răspunde la întrebarea principală, pusă în comentarii, și anume – ce-i de făcut ?

După ce am prezentat situația de pe piața valutară, e logic să ne întrebăm : care-s acțiunile Băncii Naționale ?

E de menționat, că regulatorul pieței acționează destul de logic – DACĂ MONEDA STRĂINĂ ESTE DEFICITARĂ, el o VINDE din rezerve, iar DACĂ ESTE ÎN EXCES – O CUMPĂRĂ.

ÎN PRIMELE 4 LUNI ALE ANULUI 2022 PIAȚA A ÎNREGISTRAT UN DEFICIT DE MONEDĂ STRĂINĂ și BNM a comercializat mai bine de 500 mln. USD. În 4 luni ale a. 2023, MONEDA STRĂINĂ fiind ÎN EXCES, BNM A CUMPĂRAT 250 mln. USD.

Adică, BANCA NAȚIONALĂ ACȚIONREAZĂ POSTFACTUM – există un EXCES DE MONEDĂ STRĂINĂ, ea O CUMPĂRĂ, există un DEFICIT – O VINDE!


În același timp, PROBLEMA CURSULUI MONEDEI NAȚIONALE NU ESTE UNA TEHNICĂ, care poate și trebuie să fie soluționată prin operațiuni de cumpărare /vindere a monedei străine.

SOLUȚIONAREA EI PRIN INTERVENȚIILE BĂNCII NAȚIONALE ESTE ADMISIBILĂ ȘI NECESARĂ NUMAI ÎN SCOPUL ATENUĂRII FLUCTUAȚIILOR BRUȘTE ȘI DE SCURTĂ DURATĂ ALE CURSULUI!

STABILITATEA CURSULUI NU ESTE STATORNICIA LUI, CI LIPSA SALTURILOR BRUȘTE, și CONCORDANȚA CU SITUAȚIA DIN ECONOMIE !

În acest context, PENTRU SOLUȚIONAREA PRINCIPIALĂ A PROBLEMEI cursului monedei naționale este NECESARĂ soluționarea problemelor economice și asigurarea dezvoltării stabile a economiei. Iar acest lucru necesită efortul comun al guvernului, a Băncii Naționale și a businessului !

Da noi ce avem? De problema cursului este îngrijorată doar Banca Națională și noi vedem modul în care acționează ea – cumpără și vinde monedă străină. Și astfel, ÎN CAZUL CUMPĂRĂRII ÎȘI COMPLETEAZĂ REZERRVELE DE VALUTĂ și așa destul de semnificative!

Apropo, există CRITERII UZUALE DE SUFICIENȚĂ A REZERVELOR VALUTARE. Se ține cont de necesitatea și realizarea importurilor, de deservirea datoriei externe pe termen scurt și de multe altele.

Fără a intra în detalii, voi menționa că MĂRIMEA REZERVELOR NOASTRE DEPĂȘEȘTE ORICE MĂSURĂ!

Fiind NECESARĂ ACOPERIREA IMPORTURILOR PENTRU TREI LUNI, rezervele monetare oficiale ale Republicii Moldova asigură importuri pentru MAI BINE DE CINCI LUNI.

Este necesară ACOPERIREA a 100% DIN DATORIA EXTERNĂ PE TERMEN SCURT, da noi avem peste 170%!

Conform INDICELUI INTERGAL DE SUFICIENȚĂ A REZERVELOR, care ține cont de TOATE momentele, REZERVELE MONETARE TREBUIE SĂ CONSTITUIE 100-150% din exporturile/importurile, datoria pe termen scurt, masa monetară (М2), ponderate la cotele respective.

Conform stării din 31.12.2022, REZERVELE NOASTRE AU CONSTITUIT 217%, da un an în urmă - 199%, asta în timp ce trebuie să fie 100-150%, adică, le avem mai mult ca suficient !

Cu ajutorul unor calcule financiar-matematice, noi am stabilit că, reieșind din criteriile enumerate mai sus, avem rezerve suficiente, mărimea lor ar fi de cca 3 mlrd. $. E normal pentru situația noastră financiar - economică! Conform stării din 5 mai, curent noi avem 4.9 mlrd. $. Deci, volumul rezervelor noastre monetare depășește mărimea lor suficientă cu cca 2 mlrd. $!

Și totuși BNM le-a majorat în acest an cu încă cca 400 mln. $, inclusiv prin cumpărarea monedei străine în sumă de 250 mln. Diferența de 150 mln. $ o fac creditele externe și granturile primite de guvern.

Ce reiese de aici?

ECONOMIA ȚĂRII ARE NEVOIE DE O MODERNIZARE URGENTĂ.

INVESTIȚIILE SE REDUC (MINUS 12% conform totalurilor a. 2022) !

În același timp, în țară VINE MONEDA STRĂINĂ – peste 1 mlrd..$ guvernului și peste 2 mlrd.$ populației.

O parte merge la achitarea importurilor, alta este pur și simplu „consumată”, iar ce a mai rămas ajunge în rezerve! Economia, în fond, primește ZERO!

Frumoasă bucătărie. Țin minte, acum 18 ani scriam că ȚARA NOASTRĂ TOT MAI MULT AMINTEȘTE DE O OSPĂTĂRIE, care are doar preparate (semifabricate) de import!

REPUBLICA MOLDOVA face parte din țările cu SURPLUS CRONIC DE LICHIDITĂȚI. De regulă, acestea-s țările cu economie slabă și cu o structură ineficientă a economiei și exporturilor.

Economia acestor țări duce lipsa banilor! Banii vin în țară, dar fără acțiunile corespunzătoare ale guvernului și ale băncii centrale economia nu este capabilă să absoarbă moneda străină venită !

În această situație, băncile centrale cumpără această monedă și completează astfel rezervele valutare, dar banii nu ajung în economie!

Adică, repet – ECONOMIA ARE NEVOIE DE BANI, BANII VIN ÎN ȚARĂ, dar NU AJUNG ÎN ECONOMIE, FIIND SEDIMENTAȚI ÎN REZESRVE!

ÎN REZULTAT noi AVEM REZERVE ENORME, comparativ cu economia, ȘI O ECONOMIE ÎN STAGNARE !!!

CE-I DE FĂCUT? Banii nu vor veni singuri în economie! ESTE NECESAR ROLUL ACTIV, NU DECLARAT, AL STATULUI.

Ministerul economiei, cum spunea acum 25 de ani un vicepremier, este staff-ul reformelor. TREBUIE IDENTIFICATE PUNCTELE POTENȚIALE DE CREȘTERE ȘI ANUME ACOLO SĂ FIE DIRECȚIONATE INVESTIȚIILE STATULUI (BUGETARE) .

Din care cont? Unii propun să fie utilizate REZERVELE VALUTARE . Este o idee corectă, în esență, DAR DIN PUNCT DE VEDERE MONETAR-FINANCIAR – GREU DE IMPLEMENTAT, ca să nu zic IMPOSIBIL!

De ce? În publicația trecută noi AM CONSTATAT EXCESUL DE MONEDĂ STRĂINĂ de pe piață, fapt care a dus la consolidarea leului și a afectat economia (exporturile) și populația.

ÎNCHIPUIȚI-VĂ că, din rezerve, pe piață apar 1-2 mlrd..$ spre comercializare. Ce va face cursul leului ? Cu siguranță, el va ajunge la 15 MDL per 1 $. Ar fi o lovitură puternică pentru economie, buget și populație !

În situația noastră, a devenit acută necesitatea CREĂRII UNUI FOND INVESTIȚIONAL DE STAT. Asta-i prima.

A doua. Este necesară O EMISIE DE LEI, asigurată de activele valutare ale Băncii Naționale (rezervele valutare). Prin fondul investițional creat, din banii ajunși în bugetul de stat să se facă așa numitele investiții de proiect.

Cu asigurare din rezervele valutare, în decurs de 3 ani am putea emite lei în sumă de 36 mlrd. (echivalentul a 2 mlrd. $). Asta ar însemna 12 mlrd. de lei pe an.

E mult ori puțin? Pentru a. 2023 bugetul de stat prevede investiții capitale în sumă de doar cca 2.5 mlrd. de lei. Așa că 12 mlrd. de lei anual înseamnă un sprijin real pentru producerea internă !

Fondul investițional de stat va avea un CONSILIU DE OBSERVATORI format din persoane responsabile din guvern (Ministerul economiei, Ministerul infrastructurii, Ministerul finanțelor) și din mediul de afaceri, care VA EXAMINA PROIECTELE DE BUSINESS prezentate, și LE VA PROPUNE SPRE FINANȚARE pe cele mai promițătoare. Fără gaj și la un procent minim !

În rezultat, producerii interne îi va fi acordat un sprijin real, vor veni investiții, se vor crea locuri de muncă, etc., etc.

O parte semnificativă din mijloacele obținute va fi folosită pentru achiziționarea materiilor prime de import, a utilajelor, etc. Astfel, va crește și cererea pentru moneda străină, iar în rezultat se va stabiliza piața valutară !

Cam așa! Evident, este o schemă generală. Vor apare numeroase detalii, care vor trebui soluționate, însă CĂLĂTORULUI ÎI ȘADE BINE CU DRUMUL!

Vladimir Golovatiuc,,

doctor în economie

3
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?