X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Rusia a investit în economia Moldovei peste 324 de milioane de dolari

12 iul. 2013,, 12:53   Economie
2874 0
Foto: ligarus.org
Potrivit datelor oficiale, pînă la sfîrșitul trimestrului I 2013, Rusia a investit în economia Republicii Moldova 324,2 mil. dolari. Potrivit informației acordate NOI.md de surse din cadrul Comitetului de Statistică al Rusiei, circa 16,5 mil. dolari au fost investite în ianuarie-martie 2013. Din volumul total al investițiilor rusești, 147,9 mil. dolari sînt investiții directe.

Anterior, şeful Departamentului pentru Transnistria şi Moldova al Institutului Statelor CSI, Ghenadi Konenko, a comunicat că volumuul real al investițiilor rusești în economia Moldovei depășește 500 mil. dolari. Cei mai mari investitori ruși în Moldova sînt companiile ”Gazprom”, ”Inter RAO EES”, ”Lukoil”, ”Metalloinvest”, ”Rosgosstrah”, ”Saliut”, ”Dionis-Klub”, ”Aroma” etc. De menționat, că în regiunea transnistreană aproape toate întreprinderile mari aparțin sau sînt controlate de capitalul rusesc.

Experții ruși susțin că atractivitatea investițională a Moldovei este afectată de nesoluționarea diferendului transnistrean și din cauza că Chișinăul nu recunoaște rezultatele privatizării din raioanele din stînga Nistrului. Situația este complicată și din cauza amendamentelor operate de Parlamentul Moldovei, în iulie 2004, care prevăd că ”statul nu garantează dreptul la proprietate la obiectele privatizate în Transnistria fără acordul Guvernului țării”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?