Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Ce a făcut organizatorul atentatelor de la 11 septembrie în închisoarea CIA din România

12 iul. 2013,, 09:00   Externe
3296 1
Foto: panorama.ua
CIA i-a permis lui Khalid Sheikh Mohammed (KSM), organizatorul atentatelor din 11 septembrie, deţinut într-o închisoare secretă din România, să realizeze schiţa unui aspirator pentru a-l menţine sănătos din punct de vedere psihic, afirmă Associated Press, citată de Washington Post, în ediţia online.

"Nu voiam ca ei să înnebunească", a declarat un fost oficial CIA pentru Associated Press, unii dintre puţinii care au vorbit sub acoperirea anonimatului, din cauza interdicţiei de a discuta despre centrele de detenţie secrete ale CIA, în prezent închise, sau despre interesul lui Mohammed pentru aspiratoare.

Metodele programului CIA erau "concepute pentru «dislocarea» psihologică" a deţinuţilor. Dar odată încetate interogatoriile, agenţia a fost nevoită să repare prejudiciul psihologic cauzat deţinuţilor. Ca urmare, i-a permis lui Mohammed, licenţiat în inginerie mecanică, să deseneze schiţa unui aspirator, reuşind astfel să îl menţină sănătos.

Alţii nu s-au descurcat la fel de bine. Ramzi Binalshibh şi Abd al-Nashiri, care ar fi fost închişi în Polonia şi România cu Mohammed, au avut probleme psihice. Al-Nashiri suferă de depresie şi tulburare de stres posttraumatic, iar Binalshibh este tratat de schizofrenie cu o gamă largă de medicamente antipsihotice.

După ce închisoarea din Polonia a fost închisă, în septembrie 2003, Mohammed a fost mutat la Bucureşti, în centrul de detenţie cu numele de cod "Britelite", susţine AP. La scurt timp, CIA a încercat să găsească modalităţi de a-l destinde pe Mohammed, întrucît valoarea sa ca furnizor de informaţii se diminuase.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?