Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

În Franța a izbucnit "sarkozymania": ex-președintele pregătește o revanșă

10 iul. 2013,, 15:06   Externe
2225 0
Foto: boyko.ru
Insigne, tricouri și donații pentru a ridica moralul partidului – așa a început o nouă campanie politică a lui Sarkozy, scrie Anaïs Ginori într-un articol publicat în ziarul La Repubblica.

"Cînd Nicolas Sarkozy apare la ora cinci pe Rue de Vaugirard (unde se află sediul partidului "Uniunea pentru Mișcarea populară"), este deja așteptat de o mulțime de fani: "Nicolas, întoarce-te!". Este noul slogan, imprimat pe gențile, insignele și tricourile distribuite între tinerii membri ai partidului. Puțini se îndoiesc de intenția ex-președintelui de a reveni în politică, anticipînd revanșa sa față de Francois Hollande. Dar alegerile vor avea loc abia în 2017, iar astăzi cel mai important lucru este de a nu pierde popularitatea recăpătată de liderul carismatic, cel puțin în tabăra de dreapta, care în prezent se simte văduvită", scrie ziarul.

"Sarkozy, deocamdată, nu spune nici "da", nici "nu". Dar totuși scrie pe pagina sa de pe Twitter: "Puteți conta pe mine ori de cîte ori este nevoie". După ce a pierdut alegerile din mai 2012, el a declarat că pleacă din politică. În prezent, fostul președinte are de a face cu numeroase anchete judiciare, de la mita primită de la miliardara Liliane Bettencourt, la compensația record acordată omului de afaceri Bernard Tapie. Sarkozy este implicat și în ancheta privind resursele financiare primite de la Gaddafi printr-un intermediar, și privind costul exagerat al sondajelor care au fost realizate în timpul mandatului său de șef de stat", notează autorul articolului.

"Dar principalul motiv pentru revenirea lui Sarkozy pe arena politică a fost decizia Consiliului Constituțional de a refuza partidului "Uniunea pentru Mișcarea Populară" subvenții publice în valoare de 11 milioane de euro pentru desfășurarea campaniei electorale. Sarkozy a numit-o "o decizie importantă, care nu are precedent în istoria celei de-a Cincea Republici". Francois Hollande a răspuns la declarațiile belicoase ale lui Sarkozy: "Este nepotrivit să vorbim astăzi despre viitoarele alegeri prezidențiale, într-un moment în care francezii suferă", scrie corespondentul.

"Sarkozy va trebui să lupte cu vechea gardă și noii rivali: foștii prim-miniștri Francois Fillon și Alain Juppé, ambii fiind potențiali candidați. Potrivit unor sondaje recente, Sarkozy poate conta pe sprijinul a 83% dintre activiștii de partid, dar 60% dintre francezi ar prefera ca tînărul "pensionar", care are doar 58 de ani, să se dedice altor activități. Colectarea de fonduri (prin Internet) în sprijinul partidului a adus 2,5 milioane de euro. Acesta este un alt semnal încurajator pentru fostul președinte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?