X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4069

Chirilă: Reglementarea transnistreană se află în impas

25 sep. 2017,, 14:00   Politică
3680 3

Există slabe șanse că negocierile în formatul 5+2 vor fi reluate pînă la sfîrșitul anului curent, afirmă analistul politic Victor Chirilă, director al Asociației pentru Politică Externă, citat de NOI.md.

Potrivit lui, procesul de reglementare transnistreană se află în impas în primul rînd din cauza incompetenței autorităților de la Chișinău. Victor Chirilă mai susține că nici modificarea formatului de negocieri 5+2 nu va spori eficiența dialogului dintre părți.

„Eficiența formatului 5+2 este discutabilă. Cu toate acestea, nu putem ignora că, datorită lui, a fost evitată, nu o dată, escaladarea situației din regiune. De altfel, în opinia mea, nemulțumirile față de formatul 5+2 sînt cauzate de așteptările noastre exagerate că acesta ne va pune pe masă soluția magică a problemei transnistrene. Cît privește modificarea formatului 5+2, din păcate, nici SUA, nici UE nu ard de nerăbdare să devină membri deplini ai acestui format. Personal, am mari dubii că schimbarea formatului va îmbunătăți eficiența acestui mecanism de consultări politice”, a explicat el într-un interviu pentru portalul Tribuna.

Analistul politic mai spune că, spre deosebire de forțele politice de la Chișinău, regiunea transnistreană, deși slăbită economic, are o clasă politică determinată să apere independenţa de facto a regiunii și nu este dispusă să accepte negocieri care ar avea ca obiectiv reintegrarea ei cu Republica Moldova.

Referedindu-se la introducerea controlului mixt moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean al frontierei, Chirilă a opinat că acesta e un pas important în procesul de reintegrare treptată a regiunii în spațiul vamal și economic al Republicii Moldova.


„Însă, pentru soluționarea definitivă a acestei probleme în concordanță cu interesele noastre naționale, Republica Moldova trebuie să devină un stat atractiv și credibil pentru cetățenii săi, inclusiv pentru cei care locuiesc în stînga Nistrului”, a conchis el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?