X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

O nouă lovitura pentru Europa

4 iul. 2013,, 10:55   Externe
26874 0
Foto: ruvr.ru
Obligațiunile guvernamentale în valoare de 3 miliarde euro plasate de Portugalia în luna mai, într-o emisiune puternic suprasubscrisă de investitori, valorează în prezent pe piață numai 2,5 miliarde euro, în contextul crizei politice declanșate luni de demisia ministrului Finanțelor Vitor Gaspar.

Costul de finanțare pentru Portugalia a crescut puternic în urma demisiilor din guvern, randamentul obligațiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani depășind miercuri dimineața pragul psihologic de 7% pentru prima dată în acest an, față de sub 6,5% luni dimineața.

Creșterea randamentelor și scăderea implicită a valorii obligațiunilor portugheze pe piață semnalează o nouă criză de încredere pe piețe cu privire la situația finanțelor publice și a datoriei de stat a Portugaliei. Pe termen scurt, creșterea costurilor de finanțare nu va avea un impact semnificativ asupra țării, deoarece Portugalia are în derulare un acord de finanțare externă de 78 miliarde euro convenit în 2011 cu UE și FMI, programat să se încheie anul viitor.

"Portugalia este principala problemă astăzi, iar obligațiunile de la periferia zonei euro au probleme. Portugalia riscă o revenire întîrziată, mai dificilă, pe piață. Pe termen lung, principalul risc ar fi necesitatea unui nou acord de finanțare externă", a comentat pentru Bloomberg un analist al Commerzbank, Frankfurt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?