X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Diacov: inițiatorii referendumului separatist din Găgăuzia se află la Chișinău

29 iun. 2013,, 04:49   Politică
5977 5
Foto: tribuna.md
Președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov nu exclude că ”urmele organizatorilor de acumulare a semnăturilor în favoarea referendumului privind separarea Găgăuziei de Moldova pot veni la Chișinău, unde sînt persoane interesate”.

”Din discuțiile pe care le-am avut cu cîteva persoane de acolo din zonă (UTA Găgăuzia – n.r.), nimeni nu vrea să recunoască cine este organizatorul, nimeni nu știe. S-a făcut așa, în secret, au apărut aceste semnături. Putem să presupunem că inițiatorul este pe undeva la Chișinău. Sînt persoane interesate, nu vreau să mă gîndesc că sînt forțe politice”, a declarat pentru agenția OMEGA, Dumitru Diacov, fără a specifica cine ar putea fi cel interesat, respingînd ideea că printre organizatori ar fi și exponenții PDM.

Potrivit surse, ”avem de furcă cu un caz organizat, gîndit de unele persoane care nu doresc ca în țară să fie liniște”. ” Din cîte știu eu, foarte multe semnături acolo sînt fabricate. La prima vedere, multe din ele sînt făcute cu o mînă”, a mai specificat liderul PDM.

Anterior, la Chișinău au fost expuse mai multe opinii, precum că în spatele organizării referendumului de separare a Găgăuziei de Moldova, ar sta oligarhul din PDM, Vladimir Plahotniuc.

În același timp, analiștii politici de la Tiraspol, au precizat că inițiatorii colectării acestor semnături sînt cei cărora nu le convine Declarația privind Transnistria, care a fost una echilibrată și chema părțile să se abțină de la acțiuni unilaterale.
Săptămîna trecută, după mai multe declarații și tentative unilaterale, riposte și provocări, însoțite de isterizarea masivă a cetățenilor, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat cu majoritatea absolută de voturi o Declarație echilibrată privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean, în care părțile sînt chemate să renunțe la acțiuni unilaterale, care ar putea prejudicia eforturile de conciliere.

Însă, la doar cîteva zile, un post tv, afiliat oligarhului Vladimir Plahotniuc, chemat anterior să renunțe la escaladarea tensiunilor privind problema transnistreană, a mediatizat pe larg intenția unor persoane din Adunarea Populară a Găgăuziei, la fel, controlată de același oligarh, de a examina posibilitatea organizării unui referendum de separare a autonomiei de Republica Moldova. Pentru aceasta, spuneau ei, au fost colectate deja 5 mii de semnături, care au și fost transmise organului legislativ al autonomiei

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?