Implementarea sistemului electoral mixt începe cu întîrziere – acuzație

Implementarea sistemului electoral mixt începe cu întîrziere – acuzație

Implementarea sistemului electoral mixt începe tardiv, cu încălcarea legii și subminarea independenței Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor uninominale, se arată într-o declarație a Asociației Promo-LEX, citată de NOI.md.

Potrivit ONG-ului, legea prin care a fost modificat sistemului electoral, adoptată de Parlament la 20 iulie, obliga Guvernul să formeze în termen de 30 zile Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente, lucru care nu s-a întîmplat. Guvernul urma pînă la 20 august doar să aprobe componența nominală a Comisiei independente și să stabilească mandatul de activitate a acesteia în timp, cu fixarea termenului în care Comisia creată va propune Guvernului propriul regulament de activitate.

Promo-LEX face referire prevederile Codului electoral care stipulează că această comisie va activa în baza propriului regulament aprobat de Guvern. Corespunzător, inițiativa Guvernului de a reglementa activitatea unei comisii care, conform legii, se prezumă a fi independentă, nu înseamnă altceva decît ingerință directă în activitatea acestui organ și intenție de suprimare a independenței acesteia, afirmă experții Asociației.

Atribuirea dreptului de constituire a circumscripțiilor electorale uninominale permanente unui organ politic, și anume Guvernului, care este subordonat majorității parlamentare, precum și neincluderea hotarelor circumscripțiilor uninominale în corpul Codului electoral este o deficiență majoră a sistemului electoral mixt aprobat.

Experții au recomandat Comisiei să țină cont de sugestia de a include în componența acesteia membri cu drept de vot din rîndul altor entități relevante: autorități publice centrale, partide politice extraparlamentare, organizații ale societății civile etc. De asemenea, ei au recomandat elaborarea obligatorie a unui plan calendaristic, pentru o mai bună și ordonată desfășurare a activității.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load