X 
Cutremure stiri: 506

Chişinăul rămîne cel mai ieftin oraş pentru cetăţenii străini, arată un studiu al ECA International

25 iun. 2013,, 15:47   Societate
2863 0
Foto: paradis-tur.md
Capitala Republicii Moldova, Chişinău, rămîne cel mai ieftin loc de trai pentru cetăţenii străini. Potrivit Agenţiei "Infotag", astfel arată un top realizat de firma de consultanţă britanică ECA International, care a analizat diferite componente de trai ale expaţilor (specialişti de nivel înalt care muncesc în afara patriei lor).

Chişinăul se situează în top pe locul 225 din 225 de oraşe ale lumii, incluse în studiu. Topul a fost realizat pe baza costului coşului de consum, calculat pentru mărfurile de cea mai mare popularitate în rîndul străinilor: produse lactate, carne, peşte, fructe şi legume proaspete, băuturi, articole de tutungerie, dar şi mărfuri şi servicii de cerere cotidiană: îmbrăcăminte, taxi şi restaurante. În rating nu s-a ţinut cont de taxa de chirie pentru locuinţe, utilităţi, achiziţiile de automobile şi taxa de studii.

Conform studiului, capitala Norvegiei, Oslo, este pe primul loc după scumpete pentru specialiştii străini. Şi asta pentru că Norvegia are unul dintre cele mai înalte niveluri de trai din lume: coroana norvegiană are un curs stabil, iar ţara are venituri mari din vînzările de petrol. Locul doi revine capitalei Angolei, Luanda, locul trei – oraşului norvegian Stavanger; locul patru – capitalei Sudanului de Sud, Juba. Pe locul cinci apare Moscova, care a devansat oraşele Tokio, New York şi Zurich. Tokio a avut calitatea de lider pe parcursul ultimilor trei ani, dar în anul 2013 a coborît pe locul şase. Specialiştii explică scăderea costurilor de trai pentru cetăţenii străini prin deprecierea cursului yenului în ultimele cîteva luni, dar precizează că Tokio rămîne o metropolă scumpă.

În acelaşi timp, portalul internet rus "Gazeta.ru" scrie cu referire la datele studiului că Moscova rămîne atractivă pentru expaţi, chiar dacă a urcat într-un an de pe locul 13 pe locul cinci în topul celor mai scumpe oraşe de trai pentru specialiştii străini.

"Cererea de top-manageri străini în Rusia scade treptat, dar specialiştii străini continuă să aspire la Rusia datorită salariilor mai mari şi carierei rapide. Deocamdată mai este nevoie de ingineri, tehnologi de calificare înaltă. Specialiştii tineri (în jur de 30 de ani) merg la Moscova ca să-şi facă rapid o carieră şi să cîştige bani, în condiţiile în care aici se plăteşte cu 30-50% mai mult decît în posturi similare în Occident. Cetăţenii străini fac o carieră în Rusia în 3-4 ani, apoi pleacă înapoi. În Rusia merg, în principal, fie că "pensionarii" - ca să-şi împărtăşească experienţa, fie că managerii tineri şi ambiţioşi care caută aventuri şi impresii noi", constată directorul administrativ al HeadHun ter, Mihail Jukov.

Potrivit datelor The Financial Times, peste o treime din numărul de specialişti străini care muncesc în Rusia (36%) cîştigă cel puţin $250 mii pe an. Pe locul doi se află Singapore: acolo 32% de specialişti străini ridică peste un sfert de milion de dolari pe an. Poziţia a treia revine insulelor Bermude, unde 27% de expaţi au asemenea venituri mari.

"În economiile în curs de dezvoltare, recruţilor străini le este mai uşor să facă o carieră şi, respectiv, să cîştige mai mulţi bani. 82% dintre specialiştii intervievaţi în întreaga lume au afirmat că Rusia oferă perspective mari, 75% - China, 70% - India, 69% - Brazilia", relevă Jukov.

Compania HeadHunter pe care o conduce a efectuat chiar şi o analiză în rîndul specialiştilor care muncesc în Federaţia Rusă. Pentru a stabili ţara din care provin expaţii, HeadHunter a realizat un "Top-10" al limbilor materne ale specialiştilor veniţi în Rusia. Limba moldovenească (specificată ca "moldovenească", și nu "română" - n.r.) se regăseşte în acest top pe onorabilul loc zece, cedînd în faţa limbii engleze, germane, turce, franceze, indiene, sîrbe, arabe, spaniole şi uigure (China).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав