X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

NASA: pe Marte și pe Lună se deplasează obiecte ciudate (VIDEO)

24 iun. 2013,, 21:16   Ştiinţă şi IT
12449 3
Experții NASA studiază o imagine transmisă de stația Mars Reconnaissance Orbiter pe Pămînt. Camera automată de înaltă rezoluție HiRISE a fixat un obiect straniu care se deplasa în zona Nili Fossae (coordonatele 22 ° N, 75 ° E) a Planetei Roșii.

Obiectul cu un diametru de aproximativ 20 de metri se rostogolește pe suprafața lui Marte, lăsînd o brazdă adîncă și ciudată, scrie "Komsomolskaia Pravda".


Ciudat, potrivit cercetătorului Phil Plate, este că panta pe care se rostogolește bolovanul nu este abruptă. Prin urmare, nu este clar ce anume determină bolovanul să se rostogolească.

Dacă este mărită imaginea, se vede că șanțurile au o structură discontinuă, la intervale egale de-a lungul lungimii sale. NASA deocamdată nu comentează pozele.

Cu toate acestea, potrivit experților, zona Nili Fossae abundă în soluri lutoase, ceea ce dovedește prezența apei aici în trecutul îndepărtat.

Brazdele ciudate pe fotografiile de pe Marte le-a observat și celebrul cercetător american Joseph Skipper. Savantul studiază anomaliile evidente de pe alte planete. Aceste brazde el le-a descoperit cu ajutorul Google Mars, care colectează fotografii ale planetei Marte, realizate de diferite dispozitive aflate pe orbita sa.

Obiectul necunoscut lasă urme la circa 900 de km de craterul Gale, unde acum se află roverul Curiosity. Expertul consideră că în obiectiv a nimerit un sistem de transport misterios, care amintește de monoșină. Totodată, pe brazde se vede în mod clar un obiect dreptunghiular.

Între timp, "pietre care se deplasează" au fost fixate și pe Lună: imaginea respectivă a fost trimisă pe Pămînt de sonda care se află acum pe orbita Lunii (NASA Lunar Reconnaissance Orbiter Camera-LROC).

Experții consideră că urmele au fost lăsate în urmă cu 50 – 100 de milioane de ani. Diametrul "bolovanului" este estimat la 9 metri.

De altfel, experții văd cauza mișcărilor misterioase de pe Marte în așa-numiții diavoli marțieni de praf (Martian dust devils). Așa se numesc vîrtejurile, care sînt purtate pe suprafața Planetei Roșii. Este posibil, cred oamenii de știință ca anume acestea să deplaseze obiecte pe suprafața lui Marte.


În anul trecut, a fost fotografiat un vîrtej uriaș. Înălțimea coloanei lui era de 780 de metri și o grosime de 30 de metri, iar viteza - mai mult de 100 de kilometri pe oră.

Însă, ce mișcă bolovanii pe Lună, unde nu există atmosferă, nu știu nici cei de la NASA.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?