Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Experţii au opinii diferite vizavi de iniţiativa finanţării partidelor politice din bugetul de stat

24 iun. 2013,, 12:25   Politică
2166 2
Foto: noi.md
Opiniile experţilor vizavi de iniţiativa privind finanţarea partidelor politice din bugetul de stat sînt împărţite.

Solicitat de reporterul "Infotag" să comenteze proiectul de lege privind modificarea unor acte legislative cu privire la finanţarea partidelor politice din bugetul de stat, expertul Teo Cîrnaţ a menţionat că acest lucru trebuia reglementat acum 20 ani.

"Într-un stat democratic, unde există pluripartitism este necesar ca statul să finanţeze partidele politice. Faptul că pînă acum partidele nu au fost finanţate de către stat a dus la aceea că activitatea partidelor politice este în prezent total netransparentă. Ba mai mult, în activitatea acestora s-au implicat şi anumite elemente criminale. Drept rezultat, cei care finanţează partidul, anume ei dictează ce fel de legi să fie adoptate, ascunzîndu-se după imunitatea parlamentară", a spus expertul.

În opinia lui, un factor important este că în rezultatul adoptării modificărilor la legislaţie, cei care vor încălca principiul finanţării partidelor politice vor fi sancţionaţi.

Pe de altă parte, liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, susţine că în Moldova nu există un concept de finanţare a partidelor politice.

"Această iniţiativă este mai degrabă un tribut plătit de actualele partide de la guvernare oficialilor europeni şi nicidecum o încercare de a transparentiza activitatea partidelor politice. Ceea ce fac actualii guvernanţi este o încercare de a arunca praf în ochi creditorilor europeni şi nici pe departe nu vine să rezolve grava problemă privind finanţarea defectuoasă a partidelor politice din Moldova", a menţionat pentru "Infotag" Sergiu Mocanu.

Amintim că Guvernul a aprobat în această săptămînă un proiect de lege care prevede că partidele politice vor fi finanţate în limita a 0,2% din veniturile Bugetului de stat, prin intermediul Comisiei Electorale Centrale. Alocaţiile vor fi împărţite partidelor politice în dependenţă de rezultatele acumulate la alegerile locale şi parlamentare. Partidele politice vor fi obligate să prezinte anual pînă la data de 31 martie un raport privind gestiunea financiară a activităţii acestora. Falsificarea rapoartelor va fi pedepsită cu o amendă de la 4 la 10 mii de lei sau cu închisoare de pînă la trei ani. Prevederile ce ţin de finanţarea partidelor politice din bugetul de stat vor intra în vigoare începînd cu 1 iulie 2017 în privinţa alegerilor parlamentare şi de la 1 ianuarie 2015 în privinţa alegerilor locale generale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?