Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cînd va fi cunoscut designul monedelor de 1 şi 2 lei

9 aug. 2017,, 12:50   Economie
4516 0

Designul noilor monede în valoare de unu şi doi lei, care se planifică să fie lansate în Moldova în locul bancnotei de hîrtie de un leu, va fi cunoscut opiniei publice peste cîteva luni, în ziua cînd în Monitorul oficial va fi publicată hotărîrea respectivă a Băncii Naţionale a Moldovei privind emiterea noilor monede în valoare de 1 şi 2 lei, la care vor fi anexaţi parametrii tehnici şi designul monedelor.

Anunțul a fost făcut de viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu, care a menţionat că la elaborarea designului monedelor în valoare de 1 şi 2 lei se va ţine cont de concepţiile designului acestor monede pe care comisia specială de evaluare a BNM le-a recunoscut cîştigătoare ale concursului pentru elaborarea concepţiilor designului acestor monede, comunică NOI.md.

Ion Sturzu a refuzat să numească cîştigătorii concursului, să relateze care anume concepţii ale designului monedelor de unu şi doi lei le-au prezentat ei, specificînd că aceasta ar fi o încălcare a legislaţiei, deoarece parametrii tehnici şi designul monedelor pot deveni cunoscute opiniei publice numai după publicarea în Monitorul oficial a deciziei BNM despre emiterea monedelor respective.

El a spus că cîştigătorii concursului vor fi nominalizaţi imediat după publicarea acestui document, exprimîndu-şi speranţa că la elaborarea profesională a designului definitiv al monedelor de 1 şi 2 lei vor fi luate în considerare toate cele şase concepţii (cîte 3 pentru fiecare dintre monede) recunoscute cîştigătoare.


În ansamblu, la consultările publice pentru elaborarea concepţiilor designului noilor monede în valoare de 1 şi 2 lei au participat 33 de persoane, care au prezentat peste 80 de concepţii la ambele monede. Deosebit de activ au participat locuitorii raioanelor Edineţ, Drochia şi municipiului Chişinău.

Ei au prezentat diverse concepţii originale ale monedelor în valoare de 1 şi 2 lei cu tematică diversificată: personalităţi istorice eminente, monumente, cultură şi tradiţii, floră şi faună, arte etc. Lucrările lor au fost apreciate de comisia de evaluare a BNM, experţi locali şi străini. Cîştigători – şase persoane, care s-au situat pe locurile I, II şi III în concursul de elaborare a concepţiei designului fiecărei monede în valoare de 1 şi 2 lei – vor fi nominalizaţi după publicarea hotărîrii BNM despre emiterea noilor monede, adică peste cîteva luni. Ei vor fi premiaţi cu diverse monede comemorative din argint ale BNM.

Viceguvernatorul BNM a amintit că Banca centrală a Moldovei intenţionează să pună în circulaţie noi monede în valoare de unu şi doi lei în locul bancnotelor de un leu, deoarece ele se uzează repede, au un termen scurt de folosire şi nu corespund mai multor criterii de siguranţă. În acelaşi timp, valoarea lor nominală este prea mică pentru a emite bancnote cu un nivel de siguranţă mai înalt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?