X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Venituri record: cîți bani trimit migranții acasă din Rusia

18 iun. 2013,, 11:23   Economie
5283 1
Foto: forbes.ru
18,2 miliarde $ este suma transferurilor efectuate din Rusia în țările CSI, de către persoane fizice în anul trecut. Această cifră înregistrată de Rosstat este încă un record.

Rusia ocupă locul al doilea în lume, după Statele Unite după numărul de muncitori străini. Marea majoritate vin să lucreze din țările CSI. Remitențele persoanelor fizice din Rusia în țările vecine reprezintă doar 0,93% din PIB-ul Rusiei. Dar, în economia țărilor beneficiare, ele joacă un rol imens. Remitențele din Rusia în Tadjikistan, de exemplu, sînt egale cu jumătate din PIB-ul țării, în Kîrgîzstan - 30% din PIB, în Moldova - 15% din PIB.

Aceste fluxuri financiare cresc rapid în perioadele de creștere, dar și mai repede seacă pe timp de criză. Doar o mare parte a lucrătorilor migranți sînt angajați în sectoarele cele mai volatile ale economiei, în special în construcții, deoarece în timpul crizei economice, veniturile lor scad ca urmare a disponibilizărilor și reducerilor salariale, iar în timpul creșteriie – se măresc rapid, ca urmare a creșterii cererii la forța de muncă.

Iar remitențele bănești în Rusia în anul trecut, au alcătuit doar 0,17% din PIB (3, 29 mlrd $). Șomajul în Rusia se apropie de minimele istorice, afirmă Rosstat. Din această cauză pentru ruși și nu are sens să meargă la muncă în străinătate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?