Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Un grup de deţinute de la penitenciarul nr 13 se află în greva foamei

12 iul. 2017,, 14:50   Societate
2259 0

Cîteva deţinute din Penitenciarul nr.13 din centrul Chişinăului au declarat greva foamei. Anunţul a fost făcut pentru jurnalişti de către una din deţinute, Izabela Timofeeva.

În ajun, femeia a fost escortată din izolator în instanţa de judecată, pentru examinarea cauzei penale pornite împotriva ei. Despre greva foamei Timofeeva le-a declarat jurnaliştilor portalului crimemoldova.com, aflaţi la judecătorie.

"În Penitenciarul 13 deţinuţii sînt torturaţi şi ameninţaţi, administraţia face presiuni asupra noastră ca să nu reclamăm fărădelegile, iar cei care nu se supun sînt pedepsiţi nemotivat. Se încalcă dreptul şi secretul corespondenţei", a spus deţinuta.

Timofeeva a mai comunicat că, deşi greva foamei a fost declarată de mai mult timp, protestul nu este înregistrat oficial, iar procurorul nu a venit să vadă ce se întîmplă. Acţiunea de protest a fost declarată cu o săptămînă în urmă de două deţinute, după care la ele s-ar mai fi alăturat încă şase.

Deţinuta a mai spus că administraţia i-a aplicat cîteva sancţiuni disciplinare, pe care le consideră nemotivate şi le-a contestat în instanţă.


Potrivit ei, principalul vinovat de situaţia creată este şeful închisorii, Igor Pîntea.

Reprezentantul Penitenciarului nr.13 în instanţa de judecată, Sergiu Pleşca, infirmă declaraţiile Izabelei Timofeeva şi susţine că "nu există tortură, nimeni nu a declarat greva foamei, iar drepturile deţinuţilor sînt respectate".

Penitenciarul nr. 13 este cunoscut prin condiţiile proaste de detenţie. Din acest motiv, cetăţenii deţinuţi în această închisoare au cîştigat numeroase cauze la CEDO împotriva statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?