X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Lipsirea deputaților de imunitate sub semnul întrebării

10 iul. 2017,, 17:20   Politică
2982 4

Proiectul cu privire la modificarea articolului 70 din Constituție, care prevede anularea imunității parlamentare, a fost exclus din agenda Parlamentului, chiar dacă a fost votat acum trei luni în prima lectură.

Motivul anunțat de Curtea Constituțională este expirarea termenului de examinare al proiectului respectiv. Ofițerul de presă al Curții Constituționale, Rodica Secrieru, a anunțat pentru deschide.md că pe adresa Parlamentului a fost deja expediat un răspuns privind imposibilitatea avizării amendamentelor la proiectul de modificare a Constituției din motivul expirării termenului. Faptul că proiectul a fost retras de pe agenda parlamentarilor putem vedea pe pagina web al Legislativului.

Sursa citată a încercat să obțină un comentariu din partea mai multor autori ai inițiativei legislative, însă unii deputați nu au răspuns, iar alții au rămas surprinși de acest anunț și au declarat că au nevoie de timp pentru a se documenta suplimentar. Unicul deputat care a oferit un comentariu la acest subiect este democratul Sergiu Sîrbu.

„Proiectul nu a fost retras oficial. Unica problemă este că a expirat un an de la înregistrare. Probabil că Secretariatul automat la inclus în categoria proiectelor retrase. Într-adevăr, există o problemă că noi nu am avut posibilitatea de a-l examina în lectura a II-a pentru că nu am avut voturi, nu că nu am fi vrut. Oricum, noi nu renunțăm la această inițiativă. Chiar dacă Curtea ne va anunța că termenul este expirat, vom iniția din nou acest proiect. Nu renunțăm. Considerăm că imunitatea trebuie retrasă”, a menționat parlamentarul.

Actualmente, Constituția prevede că „deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”. Deputații din coaliția majoritară au propus excluderea acestei sintagme din Legea supremă.

În acest sens, dezbaterile și votarea proiectului în prima lectură la data de 30 martie 2017sunt declarate nule. Astfel, dacă deputații tind spre anularea imunității, ei urmează să elaboreze un nou proiect de lege care va trece din nou toate procedurile, inclusiv avizarea Curții Constituționale.

Amintim că proiectul privind modificarea Constituției în ceea ce privește eliminarea imunității parlamentare a fost înregistrat la data de 21 aprilie 2016.
Inițiativa semnată de deputaţii din majoritatea parlamentară a fost criticată de opoziţie care au calificat-o drept „o bîtă politică”.

Anterior, speakerul Parlamentului Andrian Candu declarase că proiectul cu privire la retragerea imunității deputaților se regăsește în lista priorităților în această sesiune a Legislativului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?