Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

În Moldova ar putea apărea moneda de 2 lei

19 iun. 2017,, 14:30   Economie
5788 0

Banca Națională a Moldovei planifică să introducă o nouă monedă, de 2 lei, anunță economistul IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță, citat de NOI.md.

Concomitent, autoritățile planifică să înlocuiască bancnota de un leu cu o monedă. Scopul acestei măsuri este de a economisi sume importante de bani, deoarece bancnota de 1 leu are o pondere infimă ca valoare în totalitatea banilor din circulație, însă se uzează cel mai des, iar costurile de deservire a ei sînt comparative cu costurile de înlocuire a tuturor celorlalte monede luate împreună.

Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, pe lîngă economisirea resurselor financiare, introducerea unei monede de 2 lei va simplifica enorm eforturile cetățenilor în momentul achitării primirii unor sume de bani.

„Evident, monedele de 1 și 2 lei vor fi utilizate în tranzacții mici pînă la 10 lei. În acest caz eficiența crește și mai tare de la 2,6 unități monetare ajungem la 1,8 sau cu 44,4% mai puține unități monetare”, argumentează Ioniță.

În medie introducerea monedei de 2 lei va reduce numărul de unități monetare necesare pentru o tranzacție cu 33,4% lucru care evident trebuie să ne bucure pe toți, mai spune economistul.


Potrivit lui, în cazul în care Banca Națională va da curs acestei inițiative, autoritățile vor trebui să țină cont de aspectul și de calitatea acestor monede.

„Sper foarte mult că monedele noi de 1 și 2 lei nu vor fi două bucăți de metal, dar vor avea un design și o valoare numismatică demnă de o țară europeană. Iar emiterea lor se va face cu regularitate și de fiecare dată cu o tematică nouă. Astfel, ca să devină obiect de colecție pentru numismați”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?