X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Procuratura Anticorupţie a retras din gestiunea CNA toate dosarele intentate ministrilor

30 mai. 2013,, 03:19   Societate
8680 6
Foto: prison.com.ro
Procuratura Anticorupţie a retras din gestiunea Centrului Naţional Anticorupţie toate dosarele penale intentate pe fapt de abuz de serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, în care figurează trei miniştri şi un viceministru din actualul Guvern în exerciţiu, anunță omg.md.

Potrivit unui răspuns oferit de CNA la o solicitare a agenţiei OMEGA, dosarul în care figurează ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a fost preluat de procurori. Dosarul menţionat a fost pornit pe faptul gajării mai multor spaţii ale Spitalului Clini Republican pe un contract de creditare solicitat de agenţi economici privaţi, care urmau să cumpere utilaj pe care l-ar fi folosit pentru servicii plătite în SCR. Gajul a fost semnat de ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi.

De asemenea, procuratura anticorupţie a preluat şi dosarul în care figurează ministrul Culturii în exerciţiu, Boris Focşa. Pe data de 12 februarie curent, Centrul Naţional Anticorupţie a anunţat că Boris Focşa este bănuit într-un dosar penal de depăşire a atribuţiilor de serviciu, fiind suspectat că ar fi înstrăinat ilegal patru clădiri, care au statut protejat de monument arhitectural de importanță națională.

Procuratura Anticorupţie investighează şi dosarul viceministrului Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim, care potrivit CNA ”ar fi folosit situaţia de serviciu pentru a promova o companie, gestionată de una dintre rudele sale apropiate, care a fost desemnată câştigătoare a licitaţiilor publice privind efectuarea lucrărilor de reparaţie a unor tronsoane de drum”. Se mai presupune că ”demnitarul, folosind intenţionat situaţia de serviciu în interes personal şi material, ar fi organizat desemnarea unei companii, al cărei director executiv a fost din 2005 până în 2009, pentru prestarea serviciilor de asigurări societăţilor subordonate Ministerului”.

Dosarul penal în care figurează ministrul Finanţelor în exerciţiu, Veaceslav Negruţă, nu a fost în gestiunea Centrului Naţional Anticorupţie, acesta fiind instrumentat de la început de procuratura anticorupţie. Dosarul ţine de alocarea din bugetul statului a şase milioane de lei în favoarea lui Pantelei Sandulache, fără a avea o decizie judecătorească definitivă.

Trei din cei patru reprezentanţi ai Guvernului, aflaţi sub urmărire penală, s-ar putea regăsi în noul Cabinet de miniştri, care urmează să fie învestit în funcţie pe data de 30 mai curent. Potrivit surselor neoficiale, miniştrii Negruţă şi Usatâi îşi vor păstra fotoliile, iar Boris Gherasim ar putea prelua funcţia de ministru al Transportului şi Infrastructurii Drumurilor. Aceleaşi surse susţin că actualul ministru al Culturii, Boris Focşa, nu va face parte din viitorul Guvern, dacă acesta va fi învestit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?