X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Vlad Filat: Ştiu că în societate persistă părerea despre două lumi paralele – a cetăţeanului şi a clasei politice

28 mai. 2013,, 16:23   Politică
3870 5
Foto: trud7.md
"Ştiu că în societatea noastră persistă părerea despre două lumi paralele care există concomitent şi nu se intersectează – cea a cetăţeanului şi cea a clasei politice", a declarat marţi în cadrul prelegerii publice "Spre consolidarea societăţii bazate pe cunoaştere", susţinută la Academia de Ştiinţe a Moldovei, fostul premier, liderul PLDM Vlad Filat.

Potrivit Agenţiei "Infotag", premierul a declarat că "o fi avînd anumite temeiuri această interpretare a realităţilor noastre, dar trebuie să promovăm valorile care combat această realitate".

"În activitatea mea politică m-am condus de o regulă, care m-a ajutat mult să avansez – am pus în evidenţă rolul activ al cetăţeanului, capacitatea fiecăruia de a genera acţiuni, oportunităţi, în detrimentul rolului de consumator sau beneficiar al cetăţeanului. Numai aşa aceste lumi paralele se pot uni, iar discrepanţa dintre viziune politică şi interes naţional – depăşită. Rolul social activ al cetăţeanului este fundamentul participării civice", a precizat Vlad Filat.

Fostul premier a mai menţionat că este optimist, pentru că se bazează pe încrederea în concetăţenii săi, în succesul efortului comun.

"În viziunea mea, în pofida tuturor impedimentelor, există toate premisele pentru a asigura condiţii adecvate de desfăşurare a proceselor pozitive în viaţa societăţii noastre. Şi, în primul rînd, este vorba de fortificarea instituţiilor democratice în viaţa noastră", a relatat Vlad Filat.

În opinia sa, este de datoria liderilor politici să atenueze divizarea care este în societate şi să instaureze supremaţia dialogului ca mijloc de rezolvare a contradicţiilor inerente.

"De altfel, principiul dialogului pentru care pledăm poate să se realizeze doar într-o societate elevată, pregătită pentru acest dialog. Adică, o societate educată. În orice societate există confruntări, dar progresul este acolo unde confruntarea de idei este făcută în interesul cetăţeanului. Să nu dramatizăm conflictele care se produc la nivelul puterii. Pentru o democraţie în devenire, cum este cea a RM, acest lucru este ceva firesc. Mult mai importat este să tragem învăţăminte din conflicte", a spus liderul PLDM.

Filat a reiterat rolul mediului academic în dezvoltarea economică şi socială a ţării, precizînd că o politică inteligentă bazată pe realizările ştiinţei poate genera noi locuri de muncă şi o creştere economică.

"Politicile guvernamentale urmează să fie direcţionate spre promovarea implementări rezultatelor ştiinţifice în sectorul real al economiei", a spus Vlad Filat.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?