X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

UE va crea un fond comun de apărare

8 iun. 2017,, 10:30   Externe
1906 0

Comisia Europeană a prezentat, astăzi, un plan de cooperare în domeniul securității care prevede crearea unui fond comun de apărare în valoare de pînă la 5,5 miliarde de euro pe an.

Mijloacele vor fi destinate atît achiziționării de tehnologie și echipamente militare, cît și cercetărilor în domeniul militar, scrie El Pais.

Aproape 20% din acești bani (un miliard de euro) vor fi alocate din bugetul UE, iar restul va reprizinta contribuția țărilor membre. Unul dintre obiectivele fondului este dezvoltarea capacității de a face cercetări comune în domeniul militar, dar și achiziționarea de echipamente și aparate moderne, cum ar fi drone.

„Cu ajutorul Uniunii Europene, putem susține țările membre în dezvoltarea capacităților militare și eficientizarea investițiilor în apărare”, a spus înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Federica Mogherini.

Planul prezentat este însoțit de un document de reflecție în care Comisia Europeană îndeamnă statele membre să-și asume propria securitate și să nu mai depindă de ajutor din exterior.


Anterior, Comisia a publicat trei strategii pentru securitate și apărare. Cea mai ambițioasă dintre ele prevede crearea unei politici comune în domeniul apărării, care ar oferi UE posibilitatea de ”a efectua operațiuni împotrivă grupărilor teroriste, operațiuni maritime în medii ostile și acțiuni de apărare cibernetică”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?