Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Moldovenilor din Londra le este frică să iasă în stradă

5 iun. 2017,, 09:01   Societate
2980 1

Ne este frica sa mergem pe strazi si sa vizitam locurile aglomerate - spun unii moldoveni care muncesc la Londra.

Un tanar cu care am reusit sa vorbim ne-a spus ca s-a aflat la doar cativa kilometri de locul atacului si ca a fost avertizat de un prieten sa mearga cu grija pe strazi. Intre timp, Ministerul de externe de la Chisinau verifica daca printre victime sînt si cetateni moldoveni.

Viorel CROZU, MOLDOVEAN STABILIT LA LONDRA: “Eu am terminat lucru la ora 10. Am decis sa iau autobuzul si sa nu merg la tren. Am trecut pe langa o statie si am vazut ca politia nu permite oamenilor sa intre inauntru. Multa politie si ambulanta pe strada.”

Viorel spune ca era la circa trei kilometri de zona unde s-a produs atacul. A fost sunat de un prieten care i-a spus ce s-a intamplat si l-a indemnat sa fie atent. Atacurile din ultima perioada nasc frica printre locuitorii Londrei, spune tanarul.

Viorel CROZU, MOLDOVEAN STABILIT LA LONDRA: "Chiar si ieri mergeam pe strada si nici nu stii ce se poate intampla..este o frica."


Un alt moldovean care de un an munceste in capitala britanica ne-a spus ca desi pe strazi numarul politistilor a fost sporit, iar autoritatile indeamna la calm, oamenii sînt speriati.

Ion BOȚAN, MOLDOVEAN STABILIT LA LONDRA: “Toata zona e incercuita de politie, lumea e in panica, e speriata..”

Cand vorbeam cu el la telefon, Ion se afla chiar langa London Bridge, unde camionul a intrat in mai multi pietoni. In acel moment numerosi oameni aduceau un omagiu victimelor.

Ion BOȚAN, MOLDOVEAN STABILIT LA LONDRA: “E o multime de oameni, acolo unde a intrat masina sînt flori, lumanari..mii cam frica, e periculos..”

Lideri din intreaga lumea au condamnat atacul si au scris mesaje de sustinere poporului britanic. Condoleante au venit si din partea lui Igor Dodon, dar si a presedintelui Parlamentului si a premierului. Pavel Filip a transmis o scrisoare omologului sau britanic, in care isi exprima solidaritatea.

Si Vladimir Putin i-a transmis o telegrama premierului britanic, in care a condamnat atacul pe care l-a numit "Socant". Statele Unite, Germania si Franta s-au aratat ingrozite de atentatele de la Londra. Mesaje de incurajare au venit si din Frantei si Australia. Printre raniti sînt si cetateni ai acestor tari.

Edouard PHILIPPE, PREMIERUL FRANTEI: "Vreau să-mi exprim tristeţea şi solidaritatea faţă de victime, familiile lor şi faţă de poporul britanic."

Malcolm TURNBULL, PREMIERUL AUSTRALIEI: "Londra a fost din nou prinsă într-un atac terorist. Şi din nou trimitem simpatia şi dragostea noastră sinceră victimelor şi familiilor lor."

La Londra, nivelul de alerta ramane ridicat. Joi, in Marea Britanie vor avea loc alegeri parlamentare. Desi un numar mare de oameni a cerut ca scrutinul sa fie amanat, autoritatile au anuntat ca nu o vor face.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?