X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

În componența viitorului parlament ar putea intra trei partide

31 mai. 2017,, 12:41   Politică
3963 0

PSRM, PAS și PDM sînt partidele cotate cu cele mai mari șanse de a accede în viitorul legislativ, potrivit unei cercetări sociologice efectuate la sfîrșitul lunii mai, comunică NOI.md.

Întrebați pe cine ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 39% au nominalizat PSRM; circa 15% - PAS; iar 7% - PDM. Sub pragul electoral s-ar poziționa platforma „DA” - cu 4% din sufragii și „Partidul Nostru” cu 3,7%. Alți 21 la sută dintre intervievați s-au arătat indeciși, în timp ce 6% nu ar merge la vot. Celelalte partide care se regăsesc în actuala legislatură precum PCRM, PL sau PPEM ar acumula în jur de 1% din voturi.

Respondenții au fost rugați să-și expună punctul de vedere față de modificarea sistemului electoral. 56 la sută s-au pronunțat pentru schimbarea mecanismului de alegere a deputaților, 21% - împotrivă, iar 23% nu au știut ce să răspundă. Întrebați cum ar vota în cazul unui referendum la acest subiect, 33% ar opta pentru instituirea sistemului mixt de vot, 20% pentru sistemul uninominal, iar 24% pentru sistemul actual de alegere a deputaților, pe liste de partid.

Sondajul mai relevă că majoritatea cetățenilor optează pentru micșorarea numărului de deputați în Parlament, care în prezent este de 101.

Cercetarea a fost realizată de Asociația Sociologilor și Demografilor în perioada 20-28 mai, pe un eșantion de 1172 de persoane din 79 de localități ale țării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?