Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

UPDATE: Şase persoane, printre care vameşi şi brokeri vamali, bănuite de corupere

2 mai. 2017,, 17:12   Societate
9444 3

UPDATE 17:12 Un angajat al Postului vamal intern (PVI) din cadrul Biroului vamal Chişinău şi 5 brokeri vamali sînt bănuiţi de corupere pasivă şi organizarea unei scheme de estorcare a banilor de la agenţi economici.

Este vorba despre perceperea sistematică de la reprezentanţii agenţilor economici, ce vămuiesc marfa plasată în regim de import la PVI Industrială, a mijloacelor financiare sub formă de taxă de protecţie pentru urgentarea procedurilor vamale, neefectuarea verificării fizice a mărfurilor importate şi/sau pentru atribuirea unor poziţii tarifare eronate la clasificarea mărfurilor declarate, favorabile importatorilor.

În cadrul procesului penal s-a stabilit că, pentru iniţierea, în regim de urgenţă, a procedurilor de vămuire a mărfurilor plasate în regim de import, angajaţii PVI Industrială percepeau taxe de 200 - 500 lei; pentru neefectuarea verificării fizice a mărfurilor importate – între 150 şi 500 euro, iar pentru aplicarea unui tratament tarifar preferenţial sau favorabil agenţilor economici, prin atribuirea unor poziţii tarifare eronate la clasificarea mărfurilor declarate, pînă la 3 000 euro. Potrivit datelor anchetei, în majoritatea cazurilor, mijloacele băneşti erau pretinse şi acceptate prin intermediul brokerilor vamali.

În acest dosar, ofiţerii CNA au audiat în calitate de bănuit 6 persoane, toate fiind cercetate în stare de libertate. Pentru comiterea acestei infracţiuni, legislaţia în vigoare prevede pînă la 10 ani de închisoare.

UPDATE 11:40 CNA şi procurorii anticorupţie investighează mai multe cazuri de corupere pasivă, comise cu implicarea unor brokeri vamali, angajaţi ai Postului vamal intern nr. 3 Industrială din cadrul Biroului vamal Chişinău şi agenţi economici.

Este vorba despre o schemă ilicită de percepere sistematică de la reprezentanţii agenţilor economici, ce vămuiesc marfa plasată în regim de import la PVI Industrială, a mijloacelor financiare sub formă de taxă de protecţie pentru urgentarea procedurilor vamale, neefectuarea verificării fizice a mărfurilor importate şi/sau pentru atribuirea unor poziţii tarifare eronate la clasificarea mărfurilor declarate, favorabile importatorilor.

Vom reveni cu detalii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?