X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Condiţiile climaterice anormale pun în pericol recolta

10 mai. 2013,, 09:40   Societate
5220 0
Foto: timpul.md
Vremea care s-a instalat pe teritoriul Republicii Moldova pune în pericol recolta nouă. Şefa Centrului Prognoze Agrometeorologice, Tatiana Mironova, a comunicat pentru NOI.md că vremea caniculară şi fără precipitaţii a cauzat uscarea straturilor superioare ale solului, ceea ce creează condiţii nu tocmai favorabile pentru încheierea semănatului şi dezvoltarea culturilor agricole. Rezervele de apă din stratul arabil al solului s-au epuizat și constituie doar 0,20 cm.

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 29 aprilie – 5 mai, pe teritoriul Moldovei au fost înregistrate temperaturi anormal de ridicate și deficit de precipitații. Temperatura medie a aerului a constituit 19,6-21,2°С de căldură, fiind cu 6-7°С peste normă. Asemenea anomalii pe teritoriul Moldovei se înregistrează, în mediu, o dată la 20-30 de ani. Săptămîna trecută, temperatura maximală a aerului a atins +32°С, situație înregistrată în Moldova o dată la 30 de ani. Totodată, pe 75% din teritoriul țării nu au fost înregistrate precipitații, iar pe restul teritoriului acestea au constituit doar 1-7 mm.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, temperaturile ridicate au contribuit la dezvoltarea mai rapidă a culturilor de toamnă, primăvară și multianuale. Prognozele sinopticienilor sînt deloc îmbucurătoare, deoarece în timpul apropiat precipitații esențiale nu se prevăd. Temperatura medie a aerului se va menține la nivelul de 24-28 °С de căldură. Ploi de scurtă durată, local, sînt posibile abia la mijlocul săptămînii viitoare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?