X 
Cutremure stiri: 502

Majorarea pragului electoral este un pas nedemocratic – expert

7 mai. 2013,, 09:00   Politică
3568 2
Foto : tribuna.md
Majorarea pragului electoral de la 4% la 6% este un pas nedemocratic. Declarația aparține expertului în drept constituțional Nicolae Osmochescu și a fost făcută pentru NOI.md. Potrivit expertului, revenirea Republicii Moldova la pragul de 4% a fost rezultatul mai multor ani de negocieri și consultări. Astfel, chiar și după avizarea proiectului la Comisia de la Veneția s-a stabilit că aceasta este varianta oportună pentru Republica Moldova.

“Acum, a reveni la 6%, aparent, este un pas bun. El închide ușile parlamentului pentru diferite partide micuțe și rămîn două care trec – PCRM și PLDM. Dar, totodată, este un pas nedemocratic”, a opinat expertul.

Potrivit lui, varianta cea mai bună pentru Moldova este micșorarea acestui prag, pentru ca în parlament să acceadă cît mai multe partide. “Cu cît mai mulți actori politici fac parte din parlament, un număr rezonabil ar fi 4-6 partide, cu atît este mai bine pentru sistemul democratic din țară. Eu nu spun că este bine să fie extins și pînă la 20 de partide, care niciodată nu vor găsi o platformă comună și nu vor ajunge la un consens politic. Noi acum ne ciocnim de situația în care trei partide – PDM, PL, PLDM – nu pot ajunge la o înțelegere pe marginea chestiunilor fundamentale pentru existența statului. Mă refer la alegerea prim-ministrului, alegerea președintelui Parlamentului, demisia prim-ministrului. Doar așa, toate jocurile se fac într-o alianță formată dintre trei partide, care sînt ca doctrină aproape una de alta”, a menționat expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав