X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4077

Tohir Mirzoev: Misiunea de asistenţă tehnică a FMI va veni la mijlocul lunii mai

26 apr. 2013,, 10:10   Economie
2863 0
Foto: noi.md
Misiunea de asistenţă tehnică a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va veni în Moldova la mijlocul lunii mai pentru a analiza consecinţele implementării impozitului consolidat în agricultură. Despre aceasta a declarat reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Tohir Mirzoev.

Potrivit Agenţiei "Infotag", el a comunicat că Fondul se pronunţă împotriva implementării impozitului consolidat în agricultură în redacţia în care a fost prezentat de Guvern.

"Impozitul consolidat este o sumă fixă în lei pentru un hectar. Aici apar foarte multe probleme. Prima, avem impozitul pe venit care are un stabilizator automat. Dacă sînt venituri şi un an agricol bun, se plătesc impozite, nu sînt venituri – nu se plătesc impozite. Acest stabilizator nu există în acel sistem propus. Asta ce înseamnă ? Că în anii secetoşi, în anii cînd se produc inundaţii – dar acest lucru se întîmplă şi noi ştim asta – va trebui să venim la fermieri şi să le spunem: "ştim că aţi înregistrat pierderi dar trebuie să achitaţi impozite per ha". Cum veţi explica acest lucru gospodăriilor mici ? Da, fermierii mari se mai pot descurca în asemenea situaţie. Pentru că ei dispun de active circulante", a remarcat Mirzoev. El consideră că impozitul consolidat în agricultură va agrava şi mai mult situaţia agricultorilor mai ales în anii nefavorabili.

El a atras atenţia şi asupra faptului că "nu există niciun mecanism de indexare".

"De-a lungul timpului, valoarea reală a veniturilor fiscale din această taxă va fi redusă. Mulţi spun că aceste surse se duc în bugetul local şi la consolidarea veniturilor bugetului local. Dar trebuie să avem în vedere că, odată cu timpul, aceşti trei lei nu vor însemna nimic. Pentru că inflaţia în Moldova este de regulă de 5 %, iar PIB-ul creşte cu un ritm mult mai rapid. Iată de ce veniturile reale vor scădea. Iar acest lucru vorbeşte despre faptul că în buget se va forma o gaură. Şi va trebui de identificat pe cei care vor putea acoperi această gaură", a explicat el.

Potrivit reprezentantului special al FMI în Moldova "presiunea fiscală va creşte asupra gospodăriilor mici ceea ce poate duce la creşterea nivelului de sărăcie în localităţile rurale".

Mirzoev şi-a prezentat propria viziune asupra situaţiei.

"Se poate implementa, de exemplu, un singur impozit. El poate fi majorat, iar restul impozitelor să fie anulate. În aceste condiţii ar fi păstrată funcţia stabilizatoare. Ar fi un singur impozit, dar mult mai performant", a spus el.

De asemenea, Mirzoev a adus argumente contra păstrării celor 12 % TVA pe conturile speciale ale producătorilor agricoli. Reprezentantul special al FMI a menţionat că "Fondul înţelege că acest lucru constituie o anumită presiune asupra producătorilor agricoli însă, este una sigură"

"În acest fel, sursele se restituie celor care trebuie să le primească. Nu au trecut nici trei luni că sistemul a fost modificat. Vom vedea cum se va implementa acest lucru în practică", a spus Mirzoev. El a menţionat că "în condiţiile implementării impozitului unic în agricultură se poate uşor de eschivat de la plata acestuia".

Parlamentul a votat unanim pentru modificarea Codului fiscal în ceea ce priveşte modul de achitare a TVA pentru producţia agricolă şi zahăr. Se propune de a păstra pe conturile speciale ale agricultorilor 12 % din 20 % TVA, ceea ce înseamnă achitarea de facto la bugetul de stat a 8 %.

Pe 28 martie, Parlamentul a votat în prima lectură pentru implementarea impozitului consolidat în agricultură, care trebuie să înlocuiască alte cinci impozite. Cota impozitului va fi stabilită la nivelul de 3,1 lei la ha.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?