X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

ONG: Înainte de a fi adoptat, proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral trebuie discutat în societate

19 apr. 2013,, 13:37   Societate
2773 0
Foto : tribuna.md
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte şi Asociaţia Promo-Lex se arată îngrijorate de adoptarea în grabă în primă lectură a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral şi va solicita Parlamentului să suspende adoptarea acestuia în lectură finală.

Potrivit Agenţiei "Infotag", secretarul Coaliţiei, Nicolae Panfil, a menţionat vineri în cadrul unei conferinţe de presă că abordarea grabnică şi netransparentă a proiectul ridică foarte multe semne de întrebare în legătură cu calitatea acestuia.

"Noi considerăm că un astfel de proiect de lege are dreptul la viaţă, însă doar după ce va fi consultat cu societatea civilă şi va fi discutat în diverse comisii de profil. De asemenea, trebuie consultată opinia Comisiei de la Veneţia şi a Consiliului Europei. Adoptarea proiectului trebuie să aibă loc într-un cadrul perfect legal, pentru a nu trezi suspiciuni", a spus Panfil.

El s-a arătat îngrijorat de faptul că, pe data de 17 aprilie, proiectul a fost înregistrat la Parlament, iar pe 18 aprilie a fost deja votat în primă lectură.

"În acest condiţii, ne este foarte greu să ne expunem asupra calităţii proiectului de lege, deoarece nu toţi actorii implicaţi în acest proces au avut posibilitatea de a se expune pe marginea lui. Reiterăm că proiectul are dreptul la viaţă, însă doar după o consultare cu societatea civilă", a spus secretarul Coaliţiei.

Juristul Asociaţiei Promo-Lex, Pavel Postică, a menţionat că un proiect similar a fost înregistrat la Parlament acum un an, însă a rămas pe linie moartă, deoarece nu a avut susţinerea deputaţilor.

În opinia lui, un aspect aparte al legii, care trezeşte multe semne de întrebare, se referă la excluderea definitivă a locuitorilor din Transnistria şi acelor de peste hotare din procesul de votare în baza circumscripţiilor uninominale.

"Asta ar fi o discriminare esenţială. Noi considerăm că atît locuitorii din Transnistria, cît şi cei de peste hotare, trebuie să aibă posibilitatea de a vota nu doar în baza listelor de partid, dar şi a listelor uninominale. Un alt moment care ne îngrijorează este faptul că, potrivit proiectului, înregistrarea candidaţilor pe listele uninominale se va efectua doar la Comisia Electorală Centrală. Considerăm că acesta este un obstacol real în calea potenţialilor candidaţi. Înregistrarea candidaţilor trebuie să aibă loc la organele de circumscripţii uninominale", a menţionat Postică.

Joi, Parlamentul a adoptat în primă lectură proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral, care prevede introducerea sistemului electoral mixt. Asta înseamnă că 51 de deputaţi vor fi aleşi în baza listelor de partid, iar 50 – în baza listelor uninominale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?