Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4069

Victor Parlicov: Investiţiile efectuate în dezvoltarea reţelelor electrice nu trebuie să influenţeze tariful

12 apr. 2013,, 09:00   Societate
2765 0
Foto: newsmoldova.ru
Investiţiile efectuate de compania RED Union Fenosa în reparaţia şi modernizarea reţelelor electrice de distribuţie nu trebuie să influenţeze tariful pentru consumatorii finali, susţine directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov.

Potrivit agenţiei "Infotag", responsabilul a declarat în emisie la Radio Moldova-1 că investiţiile trebuie să fie recuperate, dar eficienţa acestora nu trebuie să cadă pe umerii consumatorilor.

"Acum, discutăm cu compania, verificăm investiţiile, dar ca să revedem tariful pentru consumatorii finali trebuie să primim solicitări de la toate RED-urile", a afirmat Parlicov.

Directorul companiei, Silvia Radu, a spus că solicitarea de majorare a tarifului a fost depusă conform metodologiei.

"Compania trebuie să presteze servicii de calitate fără riscuri. Solicitarea este argumentată prin faptul că a crescut tariful la serviciile de transport, cursul valutar inclus în actualul tarif pentru consumatori. În plus, în anul 2012, am investit circa 286 mil. lei în infrastructură, pentru a asigura siguranţa şi calitatea serviciilor pentru consumatori. Sectorul energetic este în proces de reabilitare şi ţara are nevoie de aceasta", a subliniat ea.

Radu a amintit că suma investiţiilor, în ultimii 13 ani, a depăşit 2 mld. lei şi totul s-a investit în ţară, în beneficiul consumatorului, nu în cineva concret.

"Dar există milioane de lei care nu au fost incluşi în tarif. Azi, calitatea serviciilor este mai bună decît atunci când am venit în Moldova şi lucrăm la îmbunătăţirea acesteia şi mai mult. Dacă comparăm piaţa europeană cu cea moldovenească, e nevoie de investiţii suplimentare. Am elaborat o metodologie specială de determinare a eficienţei utilizării investiţiilor şi plănuim să o prezentăm ANRE. Dacă nu va exista calitatea serviciilor, nu vom putea vorbi despre dezvoltarea economiei. Iar aceasta este importantă pentru ţară", a declarat Radu.

Şeful Direcţiei Generale Politici Structurale a Ministerului Economiei, Vadim Ceban, a opinat că investiţiile efectuate trebuie să fie concrete, să facă posibilă reducerea pierderilor, dar şi vor influenţa tariful final pentru consumatori. "Situaţia de criză în care se află Moldova arată că consumul descreşte şi efectul final nu va fi atractiv", a estimat funcţionarul.

Compania Gas Natural Fenosa a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să majoreze cu 14% tarifele la energia electrică pentru consumatorii casnici, din 1 aprilie. Administraţia companiei a invocat creşterea cu 3% a preţului de achiziţie al energiei electrice de la producători, a tarifului pentru serviciile de transport al energiei electrice – cu 4,5%, creşterea cursului valutar, inclus în actualul tarif pentru consumatori, dar şi investiţiile de 286 mil. lei, efectuate de Gas Natural Fenosa în repararea şi modernizarea reţelelor de distribuţie. ANRE a revăzut ultima dată tarifele la electricitate în Moldova în mai 2012, cînd le-a majorat cu 6-10%. De atunci, consumatorii Gas Natural Fenosa plătesc 1,58 lei pentru 1 kWh de energie, consumatorii RED Nord – 1,71 lei, iar ai RED Nord-Vest – 1,73 lei. Atunci, motivul principal al majorării a fost scumpirea energiei electrice achiziţionate, de la 6,1 la 6,9 cenţi SUA pentru 1 kWh. Anul acesta, în contractele noi, preţul nu s-a modificat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?