X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Pericolul din fîntîni

13 feb. 2017,, 09:15   Societate
5052 1

Mare grijă la apa pe care o consumaţi. Medicii igienişti atenţionează că apa din fîntînile şi izvoarele din Capitală şi suburbii este plină cu nitraţi.

Cele mai afectate sînt satele Ciorescu, Sîngera, Budeşti, dar şi Bubuieci. Din cauza apei care nu corespunde calităţii necesare, în fiecare an peste 20 de oameni din comuna Bubuieci sînt diagnosticaţi cu cancer.

"De la gunoişte mai ales după ploi calitatea apei este foarte rea. Chiar 66 de fîntîni care sînt în Bubuieci la cantitatea de nitraţi depăşeşte de foarte multe ori. Dacă norma pînă la 50 de mg pe litru, deci acolo avem fîntîni chiar cu indicatorii de 500 de grame pe litru", a declarat Luminiţa Suveică, medic-şef Centrul de Sănătate Publică.

Potrivit Centrului Municipal de Sănătate Publică, numai anul trecut în Bubuieci au fost înregistrate 83 de cazuri de cancer. Asta pentru că în apropiere de comună sînt stocate deşeurile solide din Capitală. Apa poluată cu nitraţi este în special periculoasă pentru copiii de pînă la un an şi femeile însărcinate.

Specialiştii spun că în Republica Moldova nu există nici o fîntînă care ar corespunde indicatorilor sanitaro-chimici. În municipiul Chişinău, există peste 2000 de fîntîni publice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?