X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Minorii condamnaţi, de regulă - recidivează

11 feb. 2017,, 13:00   Societate
2768 0

Minorii care au fost o dată condamnaţi la închisoare ajung, de regulă, înapoi după gratii, după ce sînt eliberaţi. Motivul este că nu se mai pot reitegra în societate, ceea ce-i împinge să comită noi infracţiuni.

Reprezentanţii Biroului de Probaţiune susţin că o bună parte dintre adolescenți care au făcut pușcărie nu mai pot și nici nu vor să ducă o viaţa normală.

După ce ies la libertate, minorii sînt supravegheaţi de Biroul de Probaţiune. Ei sînt atrași în diferite programe de reabilitare și sînt ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă.

"În scopul prevenirii recidivei atît la minori cît şi la adulţi se organizează diferite activităţi. Cum ar fi excursii, concerte, teatru, cinematograf, la planetarium", a afirmat şefa Serviciului probaţiune juvenilă, Ala Juvală.
Totuși, cei mai mulți dintre adolescenții care au făcut pușcărie revin la vechile practici.

Anul trecut 21 de minori care au primit pedeapsă cu închisoarea erau la cea de-a doua condamnare. Alţi 11 tineri au revenit în penitenciar pentru a treia oară, iar cinci au fost trimiși după gratii de cel puţin patru ori.
Potrivit psihologilor, cel mai des recidivează cei care, odată ajunși în libertate sînt respinși de societate.

Totuși, există și excepții care demonstrează că această situație se poate schimba. De exemplu, Sergiu a fost condamnat la cinci ani închisoare cînd avea doar 14 ani. După ce a ieșit în libertate, tînărul a absolvit o şcoală profesională, iar viața sa a revenit la normal.

"Regret infracţiunea care am comis-o îmi fare foarte rău şi mulţumesc că am avut şansa de a ieşi la eliberare condiţionată. Chiar nu vreau să mă întorc".

"Sprijinul pe care îl acordăm după în momentul cînd el iesă după poarta penitenciarului este esenţială. Şi perioada de criză este primul an după eliberare. În momentul în primul an îl ajutăm, îl monitorizăm şi îi acordăm o grijă faţă de ei, sigur responsabilizîndu-i", a afirmat psihologul DIP, Iuliana Curea.

Potrivit datelor statistice, anul trecut în detenţie s-au aflat 35 de băieţi şi două fete. 20 dintre ei au fost condamnaţi pentru infracţiuni deosebit de grave.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав