Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Analist, despre problemele cu care se va confrunta Guvernul Filip

3 feb. 2017,, 12:43   Politică
4737 3

Protestele angajaților din sfera învățămîntului sînt un prim semnal de alarmă la adresa Guvernului Filip, opinează istoricul Gheorghe Cojocaru, citat de NOI.md.

În opinia expertului, deși executivul a reușit ”să amortizeze” valul de nemulțumiri din stradă, organizînd alegeri prezidențiale directe, guvernarea mai are de înfruntat probleme serioase de ordin economic și social. La toate aceste aspecte se adaugă și lipsa unui dialog constructiv cu șeful statului, susține el.

„Problemele economice vor fi cu atît mai presante, cu cît anul trecut s-a atestat o descreștere semnificativă a remitențelor, iar economia națională se zbate într-o stare perpetuă de subdezvoltare. În plus, avîndu-l în coastă pe președintele Igor Dodon, care lansează inițiativă după inițiativă, menite să modifice sistemul politic actual, este evident că anul acesta nu va fi unul liniștit nici în plan politic”, a relatat Gheorghe Cojocaru, intervievat de Europa Liberă.

Comentatorul se arată convins că guvernării, în continuare, nu-i este convenabilă declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, deziderat asupra căruia insistă forțele de opoziție. În opinia lui, este evident că alianța majoritară își dorește „cît mai multă liniște pentru a putea contabiliza cît mai multe reușite pînă la alegerile parlamentare în termen, din 2018”.

„Sub acest unghi de vedere, anul 2017 este unul decisiv, cînd se mai poate face ceva pentru a avea un scor bun în alegeri. Deși, pe de altă parte, se prea poate că pentru unele componente ale arcului majoritar, aflate în cădere masivă de popularitate, timpul rămas să nu le mai poată fi de niciun folos”, a notat Cojocaru.

Istoricul mai este de părere că principalul partid de guvernare a suferit înfrîngere la alegerile prezidențiale directe, dar califică acest lucru drept „o reacție la prea marea concentrare a puterii într-un singur pol și la abuzurile comise în ultimii ani sub mandatul guvernelor precedente”.

„Nu este o notă dată personal lui Pavel Filip, care încearcă să îndrepte lucrurile acolo unde se poate”, a conchis intervievatul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?