Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

"Businessul politic" al liberalilor riscă să treacă sub controlul grupărilor lui Plahotniuc și Filat – declarație

4 apr. 2013,, 13:15   Politică
9867 3
Foto: newsmoldova.md
Modul categoric în care președintele PL, Mihai Ghimpu, refuză să-l accepte pe Filat în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, în realitate, înseamnă blocarea procesului de creare a noii majorități parlamentare. Declarația aparține analistului politic Nicolae Chirtoacă, care consideră că poziția intransigentă a liderului PL ar putea submina procesul șubred de negocieri între foștii parteneri din cadrul AIE, astfel liberalii asumîndu-și plenar responsabilitatea pentru continuarea crizei politice și provocarea alegerilor anticipate, menționează NOI.md.

„Deși liberalii, formal, nu au votat demiterea lui Filat din funcția de prim-ministru, pentru a nu se face responsabili de destrămarea alianței, declarațiile lor dure la adresa liderului PLDM înseamnă începutul unei campanii preelectorale”, a afirmat analistul.

Totodată, Nicolae Chirtoacă consideră că există cîteva scenarii vizavi de următoarele evenimente care se pot produce în politica din țară. “Dacă Mihai Ghimpu va continua sa insiste pe varianta “noul guvern fără Filat”, atunci PD și PLDM s-ar putea înțelege pe marginea unei noi formule de guvernare fără participarea PL, atrăgînd de partea lor cîțiva deputați ”independenți”. Astfel, aceste partide se vor debarasa de un partener mofturos și imprevizibil, iar "businessul" politic al liberalilor va trece sub controlul grupărilor lui Plahotniuc și Filat”, a spus Chirtoacă.

Analistul susține că, în acest caz, grupul neafiliaților ar putea înainta formal unele precondiții. De exemplu, neafilierea politică a miniștrilor, depolitizarea unor instituții ale statului etc. Însă la acest capitol vor fi acceptate doar propunerile care corespund intereselor de afaceri și politice ale lui Vlad Filat și Vlad Plahotniuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?