Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4063

Teo Cîrnaț: Procuratura Generală mimează investigarea dosarelor pe marginea evenimentelor din 7 aprilie 2009

3 apr. 2013,, 13:14   Societate
2993 1
Foto: viitorul.org
"Timp de patru ani, Procuratura Generală (PG) continuă să mimeze investigarea dosarelor pe marginea evenimentelor din 7 aprilie 2009, soldată cu devastarea clădirilor Parlamentului și Președinției", consideră juristul Teo Cîrnaț.

Solicitat de reporterul "Infotag" să dea o apreciere activității PG în investigarea acestor dosare, juristul a menționat că, în opinia sa, Procuratura nu si-a îndeplinit obligațiunile pe marginea investigării acestui dosar, deoarece nici pînă acum nu au fost identificate persoanele care au instigat la violentă, polițiștii care au aplicat tortura în cadrul comisariatelor de politie, precum și superiorii acestora care au permis aplicarea unui tratament inuman și degradant față de persoanele reținute.

"Totodată, Procuratura nu a acumulat probe pentru a demonstra vinovăția oficialităților din R.Moldova, care erau la conducere în acea perioadă și care au permis ca protestele pașnice să degenereze în proteste violente. Am impresia că și pînă în prezent se mimează investigarea evenimentelor din 7 aprilie. Consider că, la moment, cheia soluționării dosarului ”7 aprilie” se află în ograda procuraturii. Această instituție are suficiente probe pentru a pentru a demonstra implicarea unor persoane care au fost la putere sau a celor care se află acum la putere în organizarea evenimentelor din 7 aprilie, însă se creează impresia că intenționat nu se face nimic, pentru că toți se tem de consecințele aflării adevărului", a spus juristul.

În opinia lui, polițiștii care au fost condamnați în acest dosar sînt niște țapi ispășitori, deoarece adevărații criminali care au permis aplicarea torturii se află în libertate.

"Prin condamnarea doar a unor polițiști care sînt și ei victime ale evenimentelor din 7 aprilie, justiția nu va triumfa", a menționat Teo Cîrnaț.

Potrivit Procuraturii Generale, din 102 cauze penale intentate în privinţa persoanelor care au participat activ la dezordini în masă, însoţite de devastarea sediilor edificiilor puterii centrale ale Republicii Moldova – Preşedinţia şi Parlamentul, la comiterea actelor de huliganism, la sustrageri deschise a bunurilor din aceste edificii, au fost expediate în judecată 31 de cauze penale în privinţa a 43 de persoane.

Urmărirea penală a fost încetată în 68 de cauze penale în privinţa a 178 persoane, inclusiv pe motiv de împăcare a învinuiţilor cu reprezentanţii statului.

Totodată, din cele 108 sesizări înregistrate împotriva reprezentanților statului, în 31 de cazuri, procurorii s-au autosesizat. În rezultatul examinării plîngerilor împotriva polițiștilor, instanţele de judecată au condamnat 14 poliţişti, 20 i-au achitat, iar în privința unui polițist, procesul penal a fost încetat cu tragerea la răspundere contravenţională.

În dimineața zilei de 7 aprilie 2009, mii de tineri, susținători ai opoziției au ieșit pe străzile capitalei pentru a contesta victoria comuniștilor la alegerile din 5 aprilie 2009. Aceștia scandau "Vrem alegeri repetate" si "Jos comuniștii". Liderii PLDM, PL si AMN susțineau că alegerile au fost fraudate, cerînd organizarea unui nou scrutin electoral. Protestele pașnice au degenerat în proteste violente, soldate cu devastarea clădirilor Parlamentului și Președinției. În noaptea de 7 spre 8 aprilie, polițiștii au intervenit în forță, zeci de manifestanți fiind reținuți și maltratați în comisariatele de politie. Tot în acea noapte, în Piața Marii Adunări Naționale a fost bătut mortal Valeriu Boboc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?