X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Rusia se opune 'cu fermitate' cedării locului Siriei în cadrul ONU către rebeli

29 mar. 2013,, 11:16   Externe
2508 0
Foto : noi.md
Ambasadorul rus la ONU a afirmat joi că ţara sa 'se opune cu fermitate' oricărei tentative de a transfera locul ocupat de Siria la Naţiunile Unite rebelilor care luptă împotriva regimului condus de Bashar Al-Assad, informează AFP.


O asemenea schimbare 'ar compromite reputaţia Naţiunilor Unite', a declarat Vitali Ciurkin, reamintind pe de altă parte că Moscova a condamnat Liga Arabă după ce aceasta din urmă a acordat locul cuvenit Damascului în rîndurile sale, vacant din noiembrie 2011, reprezentanţilor insurgenţilor.

În cursul unei intervenţii cu ocazia deschiderii, la Doha, a celui de-al 24-lea summit al organizaţiei panarabe, liderul coaliţiei opoziţiei siriene, Ahmad Moaz Al-Khatib, a lansat un apel 'ţărilor surori şi prietene' pentru a sprijini coaliţia 'să ocupe locul Siriei la ONU şi în cadrul organizaţiilor internaţionale', pentru a înlocui regimul lui Bashar Al-Assad, din ce în ce mai izolat pe plan internaţional.

Potrivit diplomaţilor, ţările arabe pregătesc o campanie pentru ca locul Siriei să revină insurgenţilor, însă o schimbare este posibilă numai cu prilejul viitoarei Adunări Generale a Naţiunilor Unite, în septembrie.

Rusia, principalul sprijin internaţional al regimului de la Damasc, este membră a Comisiei ONU de verificare a deplinelor puteri, ce are ca misiune să cerceteze puterile reprezentanţilor statelor membre, şi din această poziţie poate face o recomandare Adunării Generale cu privire la locul Siriei.

'Ne opunem cu toată fermitatea (transferării locului către rebeli), dar nu cred că se va ajunge pînă acolo', a declarat Ciurkin reprezentanţilor presei. Majoritatea statelor membre ale ONU sînt membri 'responsabili', a continuat el: 'Respectă această instituţie şi înţeleg foarte bine că, dacă s-ar întîmpla un asemenea lucru, ar compromite reputaţia Naţiunilor Unite'.

'O asemenea moţiune ar fi lipsită de un sprijin larg la Naţiunile Unite', a dat el asigurări.

În legătură cu Liga Arabă, Vitali Ciurkin a menţionat că această organizaţie 'subminează' eforturile depuse de emisarul comun al ONU şi Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi. 'Ea acţionează din ce în ce mai mult ca o forţă negativă, şi nu ca una pozitivă', a mai afirmat diplomatul rus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?