X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Bogdan Zumbreanu: Procurorii mi-au interzis să ofer detalii legate de audiere

28 mar. 2013,, 16:42   Societate
3388 0
Foto : inprofunzime.md
Şeful Secţiei urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, Bogdan Zumbreanu, a fost audiat, joi, mai bine de o oră de Procuratura Generală, pentru a depune mărturii pe marginea scurgerilor de informaţii din dosarul şefului suspendat al Inspectoratului Fiscal, Nicolae Vicol.

Potrivit Agenţiei "Infotag", solicitat de jurnalişti să ofere detalii legate de audiere, Zumbreanu a menţionat că "a semnat o declaraţie prin care se obligă să nu divulge ceea ce a comunicat procurorilor".

"Din acest considerent, nu pot spune care au fost întrebările şi răspunsurile oferite. În acelaşi timp, pot afirma că CNA este prima instituţie interesată de stabilirea adevărului. Noi sîntem dezinteresaţi în subminarea valorii probante a acestor interceptări. Sîntem siguri că ele au fost făcute publice anume cu scopul de a submina valoarea lor probantă. Nu este corect că ele nu pot fi utilizate ca probe în dosarul penal. Pentru a pune la îndoială calitatea acestor probe a şi fost organizată scurgerea de informaţii", a spus Zumbreanu.

Acesta a dat asigurări că se va prezenta ori de cîte ori va fi nevoie la PG "pentru ca în acest dosar să se stabilească adevărul".

Totodată, procurorul Dumitru Purici, care instrumentează cazul, a menţionat că PG nu are deocamdată un bănuit în acest caz.

"Bogdan Zumbreanu a fost audiat în calitate de martor, pentru a oferi informaţii în vederea stabilirii sursei care a divulgat aceste interceptări. Vrem să stabilim sursele divulgării, precum şi persoanele care au permis accesul la aceste informaţii. Informaţiile oferite de Zumbreanu sînt confidenţiale. Deşi nu este un secret, trebuie să respectăm confidenţialitatea urmăririi penale. Am audiat deja mai multe persoane pe acest caz", a spus procurorul, menţionînd că în acest dosar va fi audiat şi directorul CNA, Viorel Chetraru.

Procuratura Generală a iniţiat o anchetă pentru a stabili cine a făcut publice interceptările convorbirilor telefonice dintre şeful suspendat al Inspectoratului Fiscal de Stat, Nicolae Vicol, şi mai mulţi oficiali, printre care prim-ministrul în exerciţiu, Vlad Filat, ministrul de Interne, Dorin Recean, şeful fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ. PLDM a calificat scurgerea de informaţii drept o lovitură în adresa securităţii naţionale şi o încălcare flagrantă a legislaţiei şi drepturilor omului. Totodată, PLDM a declarat că Centrului Naţional Anticorupţie este folosit drept "o bîtă politică". În prezent, Nicolae Vicol se află în arest la domiciliu, bănuit de corupere pasivă, abuz în serviciu şi interceptări ilegale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?