X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Agricultorii ar putea achita doar 8% de TVA din 20%

21 mar. 2013,, 13:26   Politică
3101 0
Foto: interakt.md
Producătorii agricoli din Republica Moldova ar putea fi scutiți de achitarea celor 12 % de TVA din totalul celor 20%, care se impun în prezent. Un proiect de lege autorul căruia este deputatul PD, Adrian Candu, a fost votat în prima lectură în cadrul şedinţei Parlamentului, relatează NOI.md.

Inițiativa legislativă a fost elaborată în condițiile în care, în luna ianuarie curent a intrat în vigoare proiectul Guvernului, care prevede că producătorii achită 20% din TVA la produsele agricole, iar statul le întoarce înapoi 12% într-o perioadă de 30 de zile, relatează NOI.md. Autorul proiectului consideră că procedura actuală de restituire a sumelor TVA este foarte complexă, birocratică și nu se finalizează în 30 de zile.

Potrivit lui, în acest caz există riscul ca agenții economici să se confrunte cu lipsa mijloacelor financiare necesare pentru desfășurarea activității, iar în acest caz ar putea recurge la credite, lucru care va duce la majorarea preţurilor la produsele agricole.

Totodată, proiectul prevede scutirea cu 12% a TVA și pentru livrarea producției din sfeclă de zahăr, iar în proiectul Guvernului agricultorii erau obligați să achite 20 la sută, fără ca să le fie restituite cele 12%.

Conform inițiativei legislative, cele 12% vor putea fi utilizate doar în scopul procesului agricol.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie votat de Parlament în cea dea doua lectură.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?