Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4069

Banca Mondială a acordat Moldovei 10 milioane de dolari pentru a atenua consecinţele secetei în sectorul agricol

21 mar. 2013,, 09:30   Economie
2470 0
Foto: antena3.ro
Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale a decis să acorde Republicii Moldova un credit de 10 milioane dolari SUA pentru realizarea proiectul de asistenţă de urgenţă în agricultură, care a fost afectată de seceta puternică din vara anului 2012. Potrivit Reprezentanţei permanente a Băncii Mondiale în Moldova, banii vor fi oferiţi de Asociaţia pentru Dezvoltare Internaţională, care face parte din grupul BM. Creditul va fi acordat pe o perioadă de 25 de ani, cu un termen de graţie de 5 ani, cu o rată a dobînzii de 1,25% şi plata pentru deservire de 0,75%.

Proiectul urmează să fie implementat în perioada 1 mai 2013 – 30 aprilie 2014. Proiectul îşi propune drept obiectiv să reducă efectele negative ale secetei din anul 2012 prin acordarea de asistenţă pentru recuperarea producţiei de grîu şi porumb şi prin prevenirea reducerii numărului de şeptel în cele mai afectate raioane.

Se preconizează că 9 milioane de dolari vor fi transferate fermierilor pentru compensarea parţială a pierderilor cauzate de seceta din anul 2012, stimularea semănatului grîului de toamnă şi a porumbului în campania agricolă din 2013, precum şi evitarea micşorării şeptelului de animale. Circa 0,35 mil. dolari vor fi cheltuiţi pentru difuzarea informaţiei despre program în raioanele afectate, care pot beneficia de asistenţă materială şi pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor privind hrana pentru animale. Circa 0,65 mil. dolari urmează să fie cheltuiţi pentru managementul proiectului.

Agricultura reprezintă unul din cale mai importante sectoare din economia Moldovei. Acest sector produce circa 12% din PIB-ul ţării şi antrenează circa 28% din forţa de muncă. Cota exporturilor agro-alimentare constituie 45-50% din volumul exportului moldovenesc total. În pofida dimensiunii şi importanţei acestui sector în economie, localităţile rurale înregistrează cele mai înalte rate ale sărăciei: dacă rata sărăciei în mediul urban este de circa 10%, în mediul rural nivelul dat atinge 30%.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în anul 1992, Moldova a beneficiat de o sumă totală de 950 milioane de dolari SUA alocată pentru realizarea a 46 de proiecte. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active cu un angajament total de 296 milioane dolari SUA. Domeniile de suport includ educaţia, asistenţa socială, e-guvernarea, sănătatea, apa şi canalizarea, agricultura, dezvoltarea business-ului şi altele.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?