X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4071

Ilie Rotaru: mai bine de 80% din dosarele penale intentate în RM sînt ilegale

20 mar. 2013,, 15:25   Societate
3962 0
Foto: inprofunzime.md
"Mai bine de 80% din toate dosarele penale intentate în Republica Moldova sînt ilegale", susţine candidatul la funcţia de Procuror General al RM, Ilie Rotaru.

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", Rotaru a menţionat, miercuri în cadrul unei conferinţe de presă, că în ultimii trei ani numărul dosarelor intentate de organele Procuraturii a crescut de la 23 de mii în 2009 la 33 mii de dosare în 2012.

"Dintre acestea, mai bine de 80% sînt intentate ilegal, asta pentru că anual în instanţa de judecată ajung doar 8-9 mii de dosare. Apare întrebarea, ce se întîmplă cu celelalte 25 mii de dosare? Adevărul este că dosarele sînt intentate la comandă, pentru a stoarce bani din oameni. Totodată, la moment, între 80 mii şi 100 de mii persoane se află sub anchetă, ceea ce înseamnă că fiecare a 20-a persoană din ţară este anchetată. Prin intermediul acestui sistem, se cîştigă ilegal anual în jur de 30-40 mil. de euro", a subliniat Rotaru.

El a menţionat că a decis să-şi depună dosarul pentru funcţia de Procuror General, pentru că cunoaşte foarte bine sistemul.

"În cazul în care voi fi ales în funcţia de Procuror General voi implementa un program riguros de reformare, pentru că ceea ce se întîmplă în acest sistem este ceva de necrezut. Percheziţiile se fac fără participarea asistenţilor sau avocaţilor, iar Procurorul General are dreptul de a retrage orice dosar penal. Aşa ceva nu se întîmpla nici pe timpul lui Beria. Nici nu vă puteţi imagina ce se întîmplă în acest sistem", a conchis Ilie Rotaru.

"INFOTAG" precizează: Anterior, avocatul, Ilie Rotaru, a candidat pentru postul de preşedinte al Republicii Moldova şi de director al Centrului Naţional Anticorupţie. Luni, 18 martie, comisia pentru desemnarea candidatului la funcţia de Procuror General l-a exclus pe Ilie Rotaru din lista candidaţilor. Ulterior, însă după ce decizia a fost contestată, comisia a decis ca Ilie Rotaru, Boris Muravschi şi Vitalie Pîrlog să continue lupta pentru funcţia de Procuror General. În total la concurs participă 8 persoane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?