X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1412

Candidat la șefia Interpol, acuzat de implicarea în răpirea unor oameni de afaceri

24 iun. 16:15   Externe
2852 0

Mubita Nawa din Zambia, care este pe lista scurtă pentru a deveni noul șef Interpol, este acuzat de avocații unor oameni de afaceri indieni că a fost implicat în răpirea și tentativa de extorcare a acestora, violențe care ar fi avut loc în anul 2022.

Avocații fraților Vinod și Uddit Sadhu, care susțin că au fost răpiți în anul 2022, au trimis o scrisoare la Interpol spunînd că acuzațiile împotriva lui Mubita Nawa, comisar adjunct al poliției din Zambia, sugerează că este „în mod evident inadecvat” pentru a fi următorul său secretar general, scrie digi24.ro, citat de Noi.md

Nawa, susținut de statele membre ale Uniunii Africane, este una dintre cele patru persoane aflate de pe lista restrînsă pentru acest rol, iar următorul șef Interpol urmează să fie anunțat în curînd.

O scrisoare trimisă la Interpol de firma de avocatură Leverets Group din Regatul Unit în numele familiei Sadhu afirmă că clienții săi „au temeiuri solide să creadă că domnul Nawa a jucat un rol esențial în conspirația care a dus la răpirea, detenția și tentativa de extorcare” din septembrie 2022, cînd acesta era director adjunct al CID (Departamentul de Investigații Criminale) din Zambia.

În scrisoare se mai spune că frații Sadhu au fost „atrași într-o ambuscadă, de atacatori care s-au prezentat ca ofițeri de poliție, și au fost băgați într-o dubă nemarcată înainte de a fi duși la o reședință privată din Lusaka, unde au fost supuși amenințărilor și constrîngerii, înainte ca unul dintre captivi să reușească să ceară ajutor folosind un telefon mobil ascuns”.


„După aceea, ei au fost transferați la o secție de poliție, unde au continuat să fie supuși amenințărilor și constrîngerii de către alți răpitori, inclusiv domnul Nawa”, se mai spune în scrisoare.

Cine sînt Vinod și Uddit Sadhu

Frații Sadhu sînt proprietari ai Sun Pharmaceuticals, o companie care a primit aproximativ 117 milioane de franci elvețieni de la instanța supremă a Zambiei pentru plata în exces a unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Zambiei.

Despăgubirea, pentru care guvernul Zambiei poartă responsabilitatea, nu a fost încă efectuată. Scrisoarea spune că, de la judecată, frații Sadhu au fost supuși „sub presiuni extreme și ilegale” pentru a renunța la pretenții, de către persoane apropiate statului Zambian, „cum ar fi Nawa și asociații săi”.

Se mai precizează, de asemenea, că frații Sadhu au inițiat proceduri legale împotriva unor ofițeril de poliție și oficiali guvernamentali pentru daune legate de evenimentele din septembrie 2022, iar cazul urmează să fie audiat în octombrie anul acesta, cînd Nawa „va fi un martor critic”.

Poliția din Zambia neagă acuzațiile

Într-o declarație, serviciul de poliție din Zambia a transmis că infirmă categoric „acuzațiile rău intenționate”: „Aceste acuzații sînt complet nefondate și au scopul de a păta imaginea domnului Mubita Nawa înainte de viitoarele alegeri pentru secretarul general pentru Interpol”. Poliția a mai transmis că frații Sadhu au fost suspecți într-o investigație a comisiei de fraudă privind modificarea structurii acțiunilor Sun Pharmaceuticals. Pretențiile lor sînt fabricate și sînt o încercare disperată de a distrage atenția de la acțiunile lor criminale și de a se sustrage justiției din Zambia. Aceste acuzații fac parte dintr-o campanie de calomnie calculată pentru a submina candidatura domnului Nawa și a prejudicia reputația acestuia.

Un purtător de cuvînt al celor doi frați a spus că ei nu au fugit din țară. „Ei au rămas în Zambia timp de un an după răpire, dar acum sînt plecați din Zambia pentru că se tem de alte violențe. Nu a fost transmis niciun mandat de arestare familiei sau avocaților acestora.” El a mai spus că instanțele au respins acuzațiile făcute împotriva fraților Sadhu și că ministerul justiției din Zambia a recunoscut că datorează 117 milioane de franci elvețieni către Sun Pharma.

0
2
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав