X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Elena Gorelova: Bugetul pe anul 2013 trebuie tăiat cu 1 miliard de lei

6 feb. 2013,, 16:53   Societate
3162 0
Foto: mail.ru
Odată cu introducerea amendamentelor la bugetul pentru anul 2013 veniturile şi cheltuielile ar trebui să fie tăiate aproximativ cu 1 miliard de lei. Aşa a comentat la solicitarea corespondentului "Infotag" necesitatea de modificare a bugetului din cauza obiectivelor macroeconomice nerealiste stabilite de Bugetul de stat pentru anul 2013 expertul economic, directorul adjunct al Centrului pentru Studii Strategice şi Reforme, Elena Gorelova.

Potrivit prognozelor acesteia, "creşterea PIB-ului în 2013 nu va depăşi 3%", deşi bugetul prevede o creştere de 5%.

"In primul rînd acest lucru se datorează unor factori externi. Recesiune din Europa de Vest nu ne favorizează. În ciuda faptului că în trimestrul doi se aşteaptă o uşoară creştere, situaţia în zona euro este instabilă. La partenerii noştri se prognozează o creştere economică de 3-4%. În Moldova nu poate fi mai mare. Un alt grup de factori este seceta de anul trecut. PIB-ul va creşte în 2013 dacă vor fi depăşite consecinţele aceste secete. Agricultura în sens pozitiv "trage" după sine domeniul transportului, serviciile, industria alimentară, într-o oarecare măsură şi sectorul bancar", a spus Gorelova.

Ea a menţionat, că aprobarea modificărilor la Bugetul pentru anul 2012 este o condiţie a FMI.

"Pînă la sosirea următoarei comisii de evaluare a FMI, programate pe 27 februarie - 7 martie, proiectul de lege de modificare al Bugetului de stat trebuie trimis spre examinare în Parlament", a spus Gorelova

Un şir de deputaţi au declarat că la începutul lunii martie parlamentul va examina un proiect de modificare a Bugetului de Stat, care prevede reducerea veniturilor şi posibil creşterea deficitului de la 1,14% la 2,5% din PIB. Ministerul de Finanţe continuă să lucreze la acest document. Acesta va trebui, de asemenea, să fie aprobat de Guvern.

Prim-ministrul Vlad Filat a spus că "toate modificările trebuie să fie convenite cu FMI, numai atunci se va decide cum se va proceda cu ajustările în continuare".

Conform Legii cu privire la Bugetul de Stat, veniturile în 2013 se vor ridica la 22,736 miliarde de lei (+8,1% faţă de 2012), cheltuielile - 23,611 miliarde de lei (+6,5%). Deficitul bugetar al Republicii Moldova în anul 2013 este prevăzut la 874.832 mil. lei (1,14% din PIB-ul planificat).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?