X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

Formuzal - Falsificarea istoriei este o crimă morală

26 ian. 2013,, 09:00   Politică
11744 14
Foto : noi.md
Cunoscutul istoric Petr Şornicov şi-a prezentat astăzi cartea „Moldova în anii elui de-al Doilea Război Mondial”.
Directorul Asociaţiei Istoricilor şi Politologilor din Moldova, Sergiu Nazaria, a menţionat în cadrul prezentării că această carte este prima lucrare de generalizare a istoriei din perioada respectivă din ultimii 30 de ani. „O asemenea lucrare a fost editată la începutul anilor 70. Cartea are un caracter academic, este bine documentată şi argumentată. Autorul demonstrează convingător că acest război, pentru poporul moldovenesc, a fost un război de apărare a Patriei”, a menţionat Nazaria.

Însuşi autorul consideră lucrarea drept un argument în polemica cu istoricii care falsifică istoria şi şi-a exprimat speranţa că această carte va contribui la cunoaşterea adevăratei istorii. „Cel de-al Doilea Război Mondial este o perioadă deosebit de tensionată în istorie şi fiecare doreşte să o cunoască. Atunci, cînd se desfăşurau acele evenimente, moldovenii nu au devenit români, însă după două generaţii, majoritatea intelectualilor sau au trecut de partea românilor, sau de partea celor care primesc granturi, sau de partea celor care s-au supus. Şi aceşti oameni educă o generaţie nouă de cetăţeni neinformaţi, care nu doresc să se informeze şi sînt supuşi manipulărilor. Am scris articole despre soarta moldovenilor, ruşilor, ucrainenilor, găgăuzilor, bulgarilor şi le-am adunat într-o singură lucrare”, a menţionat Şornicov.

Prezent la eveniment, başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a anunţat că administraţia autonomiei va procura 50 de exemplare ale acestei cărţi pentru fiecare bibliotecă din regiune.

„Istoricii contemporani, din motive financiare, rescriu istoria şi încearcă să impună această istorie falsă tinerilor. Este o crimă morală. Importanţa acestei cărţi pentru noi este evidentă. Pentru noi, Republica Moldova este ţara noastră şi este extrem de important ca acea adevărată istorie de convieţuire a popoarelor pe acest pămînt, care întotdeauna au trăit în pace şi înţelegere şi se numeau moldoveni, să nu fie rescrisă. În orice condiţii, istoria trebuie să fie adevărată”, a menţionat Formuzal.

Cartea a fost editată în limba moldovenească, cu un tiraj de 1000 de exemplare. Mijloacele financiare au fost alocate de organizaţii neguvernamentale şi sponsori particulari. Ulterior, cartea urmează a fi editată şi în limba rusă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?