X 
Cutremure stiri: 502

Oleg Efrim: Participarea unor judecători şi procurori la vînătoare reprezintă o încălcare a eticii profesionale

17 ian. 2013,, 16:50   Politică
5370 2
Foto : noi.md
Participarea unor judecători şi procurori la vînătoare reprezintă o încălcare a eticii profesionale, dar formal, în contextul legislaţiei naţionale, nu poate fi motiv pentru sancţiune, susţine ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.

Solicitat de Agenţia "Infotag", Efrim a spus cu referire la tragedia de la vînătoarea din 23 decembrie 2012 că ancheta asupra omorului unui participant la vînătoare trebuie să fie obiectivă şi transparentă, astfel încît populaţia să nu aibă nici un dubiu că vor fi puse toate punctele pe "i".

"Dacă un funcţionar public din orice altă ţară şi-ar fi permis să participe la vînătoare împreună cu funcţionarul cu care ulterior are tangenţe la serviciu şi acest fapt ar fi făcut public, el ar fi demisionat imediat. La noi există aşa ceva, şi este un fapt regretabil", a apreciat ministrul, exemplificîndu-şi spusele prin înţelegerea colectivă a judecătorilor şi refuzul Consiliul Superior al magistraturii de a aplica, marţi, sancţiuni judecătorilor Aurelia Parpalac şi Veronica Nichitenco, care au luat decizii una în privinţa celeilalte privind acordarea compensaţiilor băneşti pentru locuinţele neatribuite.

"Această practică – cînd judecătorii obţin hotărîrile necesare unii pentru alţii, s-a constituit nu ieri (şi nu doar la capitolul locuinţe), dar noi am încercat în premieră să o zădărnicim şi am întîmpinat o rezistenţă corporativă activă. Tăinuirea celor întîmplate la "Pădurea Domnească" îi va dezamăgi şi mai mult pe cetăţeni de sistemul justiţiei din Moldova, şi cu tot temeiul. Nici un fel de amenzi, mustrări, demisii provizorii nu sînt în măsură să stîrpească această epidemie a tăinuirii şi corupţiei. Amenzile trebuie să existe doar ca sancţiuni suplimentare, mai ales, în privinţa judecătorilor. Eu sînt adeptul condamnării judecătorilor şi procurorilor pentru corupţie, precum şi al interdicţiei complete de revenire în profesie după ispăşirea pedepsei", a opinat Oleg Efrim.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав